Cu mai putin de un an pana la integrare, agricultura romaneasca e la pamant. O arata nu numai datele statistice. In incercarea de a-i ajuta pe micii fermieri, Ministerul Agriculturii a lansat, la sfarsitul anului trecut, Programul Fermierul. Pana acum, exista mii de cereri, semn ca oamenii vor sa faca agricultura, dar nici macar cateva zeci de dosare aprobate. Cauzele stau in birocratie si in dispretul celor platiti de stat sa ajute la mersul agriculturii.

Ieri am facut o prezentare ampla a Programului Fermierul, asa cum este el proiectat in legislatie si in viziunea Ministerului Agriculturii, cel care l-a creat. De data aceasta vom face o abordare... inedita a acestui proiect, asa cum este vazut de cei carora le este destinat - micii fermieri.

Astazi va avea loc licitatia pentru desemnarea bancilor care vor derula cele 7.000 de miliarde de lei vechi, cat sunt prevazuti in Programul Fermierul. Speram ca, in ultima clipa, toti cei implicati in realizarea acestui program sa tina cont si de vocile celor multi.

Care este relatia dintre un simplu agricultor si cei platiti pentru a fi in slujba lui - Directiile Agricole, Oficiile de Consultanta Agricola, cum este tratat de banci si cat de usor le este sa ia un credit, ce parere au despre Programul SAPARD, toate acestea le veti afla chiar din gura lor, in cele ce urmeaza. Facem precizarea ca toate aceste pareri au fost preluate de pe forumul revistei Ferma, www.agroinfo.ro.

La ALTEX iei credit doar cu buletinul

La ALTEX iei credit doar cu buletinul. In agricultura, pe langa faptul ca tre sa girezi cu: imobile, asigurarea produselor ce fac obiectul creditului, asigurare pe viata, asigurarea imobilelor girate, sa gireze inca trei prieteni cu salariul, tot felul de declaratii (la notar, ca si ei tre sa traiasca), trebuie sa mai ai si o rabdare de fier. Dragi fermieri, daca vreti sa accesati Programul Fermierul, treceti mai intai la antrenament psihic. Daca nu, sunteti gata sa primiti orice "lovitura" din partea autoritatilor (DADR, DSV, Banca, Mediu), nu va apucati de acest Program Fermierul, pentru ca dezamagirea va fi maxima. (14.11.05, Cristian C.)

PF, cea mai mare teapa

Am fost la BCR (banca care acorda aceste credite prin Programul Fermierul), pe langa faptul ca esti tratat ca ultimul om, am constatat cu mare stupoare ca de fapt e cea mai mare teapa. De fapt, e acelasi lucru ca si cum ai face un credit normal cu garantie imobiliara sau garantii de alta natura, numai cea care scrie in Programul Fermierul nu e adevarata, citez: "De ce Programul Fermierul? Poate vi se pare prea simplu sau prea frumos. Adica statul imi da bani pe 10 ani ca sa fac o afacere in agricultura, eu trebuie sa dau inapoi doar jumatate, nu trebuie sa garantez cu nimic si beneficiez si de cele mai mici dobanzi?" minciuna totala.

Singurul avantaj, daca-i putem spune asa, e dobanda de 5% intr-adevar, insa exista aici si un DAR, se mai adauga 2% in cazul garantarii prin Fondul de Garantie, plus alte comisioane care iti sunt impuse de banca. Nu aveti nici o sansa ca firma nou-infiintata, tot cei cu bani primesc credite. (05.01.06, helix)

La mine in sat, a luat cineva bani de la SAPARD...

Eu sunt dintr-o comuna din Braila, am facut dosar pt. a beneficia de subventie la o instalatie de erbicidat, ce costa 32 milioane lei. Dupa ce am facut dosarul, primesc raspunsul urmator: "Nu mai sunt bani". Sa innebunesc, nu? Cum, ca se face reclama ca sunt fonduri uriase ce nu au fost accesate? Raspunsul pe care-l primesc: "Pai pt. Braila, banii de la SAPARD ii mananca Insula Mare a Brailei... Si inca ceva. La mine in sat, a luat cineva bani de la SAPARD, dar cum? Simplu: a deschis o croitorie in fostul magazin al cooperativei, l-a facut brici acum cu SAPARD, dar in acte apare cladirea construita din temelie, nu doar modernizata. S-a modernizat cu 1 miliard, dar in acte sunt trecute 10 miliarde. Va dati seama ca in acte totul este acoperit, pt. ca cei ce au facut documentatia si dat avize si aprobari au avut partea lor. (16.01.2006, C. Dinu)

Lupta cu sacalii

Creditele nu sunt pentru agricultura. In tara asta nu te finanteaza in agricultura daca nu ai relatii, spate si nervi sa te lupti cu sacalii. Am fost cu ceva timp in urma la DADR sa intreb despre un credit agricol si dupa ce am asteptat o ora la usa sa-mi acorde discutia, cel de acolo avea impresia ca el imi da banii din economiile lui, nu ca acesti bani sunt alocati special pt. agricultura. (14.11.05, gelu c)

La poarta lor...

Banca va fi prima care, cu o arta desavarsita, va toca nervii fermierilor. Finalul va fi ca 80 la suta din cei ce vor porni in "competitia fermierul" abandoneaza.

Ideea este frumoasa

Ca orisice lucru facut in Romania, acest program ajunge tarziu, nu are norme de aplicare (bancile au norme proprii, necorelate cu programul). Bancul cu va adresati la DSVSA e perimat, acestia iti raspund ceva in genul: Faceti proiectul si dupa aceea vom vedea daca este bun sau nu.

Dar ce folos de continuat si asa nu citeste cine trebuie.
Ideea este frumoasa, dar va mai trece ceva timp pana va fi pusa in aplicare si va merge, numai dupa ce constiinta romanilor care ne conduc va fi concentrata pentru interesul national si nu cel de grup vremelnic. Cu toate acestea votul meu este DA. (06.11.05, sandu)

Stimate domnule ministru Flutur,

Intentiile dvs. sunt foarte bune, cum am spus - intentiile, pentru ca de realizat nu stiu ce se va realiza daca mafia care exista nu va fi inlaturata. Asa cum am vazut printre cei care au scris pe acest site, va sugerez sa va mascati intr-un batran si sa mergeti prin Directiile agricole din tara, sa stiti ca veti fi surprins de ceea ce veti gasi: oamenii dvs. sunt dezinteresati, iar birocratia nu are ce cauta in agricultura. Daca vreti ca taranul sa castige, ganditi-va la taran, nu la hartogarii. (19.01.06, andrada c)


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri