UniCredit Tiriac Bank a revizuit in scadere estimare de crestere a economiei Romaniei in 2012, de la 3,5% la 2,5%, pe fondul cererii externe slabe, dar mizeaza totusi pe o revenire graduala a economiilor din zona euro anul viitor, dupa ce in al doilea semestru din 2011 si-au oprit motoarele.
Pe langa Unicredit, mai multe banci mari si-au revizuit in ultimele saptamani prognozele de crestere pentru 2012, in timp ce FMI si autoritatile ar putea sa coboare estimarile dupa evaluarea din octombrie. Vezi aici cele mai drastice ajustari ale prognozelor.

Potrivit raportului UniCredit, revenirea economiilor avansate din Europa poate mentine in 2012 exporturile Romaniei la un ritm de crestere de 10%, in timp ce alegerile ar putea alimenta consumul public, care ar putea spori cu 3,9% fata de 2011.

De asemenea, desi consumul privat va fi afectat de inasprirea creditarii, politicile publice ar putea sustine totusi o crestere a consumului de 2,2% in 2012 si 2,9% in 2013.

Estimarile Unicredit in ceea ce priveste investitiile vizeaza o crestere de 1,7% in 2012 si 3% in 2013, in contextul in care acestea vor fi afectate de investitiile directe modeste (2,3% din PIB in 2012 si 3,8% in 2013), precum si de apetitul inca firav pentru risc si o revenire usoara a sectorului constructiilor.

Sectorul constructiilor va creste cu 2,3% in 2012 si 3,3% in 2013, sustinut mai ales de proiectele de infrastructura.

Potrivit raportului Unicredit, cererea interna ar putea sa sustina cresterea economica in a doua parte a anului, alaturi de agricultura si efectul de baza, ceea ce va compensa tendinta de incetinire a exporturilor. Ca urmare, UniCredit isi mentine estimarea de crestere a PIB-ului cu 1,8% in 2011.

Exporturile catre UE au incetinit in iulie la 5,8%, fata de cresterea de 25% inregistrata in prima parte a anului.

Pe de alta parte, datele provizorii din agricultura indica o productie foarte buna, ceea ce va contribui cu 0,5% la cresterea de 1,8% a PIB-ului in acest an.

Pentru 2013, prognoza de crestere economica este de 3,1%.

Tinta de deficit pe anul viitor va fi periclitata de alegeri

Unicredit estimeaza ca tinta de deficit pentru acest an (4,4%) este destul de sigura, chiar daca Guvernul ar putea sa faca unele cheltuieli programate pentru 2012 inca din trimestrul IV al acestui an.

Deficitul pe primele sapte luni s-a cifrat la 2,1% din PIB, in contextul in care veniturile au avansat cu 9,4%, ca urmare a incasarilor mai mari din taxe si o mai buna colectare, in timp ce cheltuielile au urcat cu doar 0,1%, ajutate de salariile mai mici si de costurile in scadere cu asistenta sociala.

"Partea buna este ca cheltuielile cu investitiile si cofinantarile pentru proiectele europene au crescut cu 29%", arata raportul Unicredit.

Pe de alta parte, tinta de 3% pentru 2012 este foarte ambitioasa si va fi serios amenintata de cheltuielile publice mai mari cu prilejul alegerilor.

"Noi vedem in 2012 un deficit bugetar de 4,5% din PIB si speram ca FMI va pune piciorul in prag pentru a-l limita", potrivit analizei Unicredit.

Cu toate acestea, cheltuielile electorale ar putea fi limitate daca alegerile parlamentare si cele locale vor fi tinute in acelasi timp.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri