Declaratiile potrivit carora Romania a avut in acest an supraproductie de cereale au dus la scaderea cu 10-15% a preturilor cu care au vandut producatorii atat la export, cat si pe piata interna, a declarat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR).
"Este un an in care ne-am laudat cu supraproductie, dar aceste declaratii au avut un efect psihologic, care a dus la scaderea preturilor cu care au vandut producatorii", a spus Matei, citat de Mediafax.

El a adaugat ca preturile au scazut cu 10-15% atat la grau, cat si la porumb si floarea soarelui.

"Am spus ca e o productie mare, nu supraproductie. Romania se poate duce la o productie de grau care sa depaseasca bine 10 milioane de tone", a raspuns ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, prezent la eveniment.

Ministrul Agriculturii a declarat, in septembrie, la Bistrita, ca productia de grau din acest an este de peste opt milioane de tone, din care peste patru milioane de tone sunt disponibile pentru export, afirmand ca acest lucru face ca Romania sa redevina "granar".

Totodata, el a spus ca, la porumb, productia va depasi 11 milioane de tone, iar la floarea-soarelui va fi o productie de 1,6 milioane de tone, record istoric. La rapita, productia este de aproape 800.000 de tone.

La randul sau, comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a spus ca, daca Romania ar gandi in context european, nu s-ar mai pune problema supraproductiei.

"Cum se poate vorbi de supraproductie cand cererea este mai mare decat oferta? Depasiti complexul national si regional cand vorbiti de agricultura", a afirmat Ciolos.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri