Realizarea investitiilor publice, a reformelor in sistemul sanitar si reducerea arieratelor raman principalele provocari pentru care autoritatile romane trebuie sa acorde o atentie continua, a declarat luni seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, citat de Mediafax.
"Exista unele provocari fiscale importante ce vor impune o atentie continua. In primul rand, Guvernul trebuie sa continue eforturile pentru a impulsiona investitiile publice", a spus Franks.

El spune ca acest obiectiv este realizabil, mai ales in contextul reducerii cofinantarii nationale pentru proiecte cu fonduri europene.

"Atractivitatea fondurilor europene nu a fost niciodata mai mare", a afirmat Franks.

Oficialul FMI a adaugat ca este esential ca proiectele care au cel mai mare impact sa beneficieze de prioritate.

Guvernul si FMI au convenit asupra unei liste cu 100 de proiecte de investitii prioritare si cu finantare de la UE. Valoarea cumultaa acestor proiecte este de aproximativ 8 miliarde de euro.

A doua provocare, in opinia oficialului FMI, este sistemul sanitar.

"Cereriile din sistem sunt mai mari decat resursele, ceea ce slabeste sanatatea financiara a sistemului. Resursele sunt ineficient cheltuiete privand-i pe cei nevoia:i", a adaugat Franks.

Cea de-a treia problema vizeaza eliminarea problemelor arieratelor.

"Autoritatile au eliminat aproape in totalitate arieratele bugestului de stat si asigurari sociale, dar autoritatile abia incep sa se concentreze pe arieratele intreprinderilor de stat. Aceste facturi neplatite reprezinta o frana majora in calea cresterii pentru ca firmele care au aceste datorii nu au bani de investitii", a mai spus Franks.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri