Omenirea va intra intr-o noua normalitate, in contextul in care criza financiara marcheaza incheierea unui ciclu economic si inceperea altuia in care va trebui sa ne alegem un nou stil de viata, a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, cu ocazia seminarului EU-COFILE.
"Dupa criza va veni un lucru pe care incepem cu totii sa il intuim, si anume ca se schimba lumea si vom fi nevoiti sa ne alegem un nou stil de viata", a spus Vasilescu.

In opinia consilierului guvernatorului Mugur Isarescu, istoria ne invata ca din o suta in o suta de ani se produce o ruptura in ciclul economic, iar acum am ajuns la un astfel de punct.

Astfel, incepand din 1729, cand a fost prima mare criza capitalista, daca numaram in jur de o suta de ani, ajungem la Congresul de la Viena (1815), cand a inceput o noua epoca. Peste inca o suta de ani, adica dupa primul razboi mondial (1918), a inceput epoca care se incheie in prezent.

"Este limpede din punctul de vedere al istoricilor ca omenirea va intra intr-o noua normalitate, dar nu pot sa va spun cum va fi aceasta pentru ca nu o facem noi", a explicat Vasilescu.

El a adaugat ca Noua Normalitate va fi dictata de marile puteri ale lumii, iar noi, romanii, va trebui sa ne adaptam in acest context.

Cel mai important pentru sistemul bancar este ca procesul de creditare va avea nevoie de un nou inceput, mai ales ca am intrat in ultima faza a crizei si putem sa ne gandim la un nou ciclu de crestere economica.

Stilul de viata inventat de americani, "bunastarea pe datorie" a luat sfarsit. O tanara familie americana isi incepea viata facand un credit pentru casa, unul pentru mobila, unul pentru masina si tot asa, acesta fiind un bun stimulent de munca.

Vasilescu avertizeaza ca in noua epoca banii vor fi tot mai putini si mai scumpi, motiv pentru care bunastarea pe datorie nu va mai fi o optiune.

"Intram intr-o epoca in care trebuie sa punem un semn de egalitate intre pofta de consum si pofta de munca performanta. Cine va reusi sa puna acest semn de egalitate se va bucura in epoca viitoare, cine nu, va suferi", a declarat Adrian Vasilescu.

In plus, noul ciclu economic va fi marcat de o crestere inceata a marilor puteri, dar un ritm mai rapid de crestere pentru tarile emergente.

Romania a incheiat un ciclu clasic de crestere, care a culminat cu declinul din 2009.

"Noi am scapat de recesiune. La aceasta ora, datele macroeconomice ne arata nu doar ca recesiunea nu se intoarce anul asta, ci se consolideaza iesirea din recesiune", a subliniat consilierul guvernatorului BNR.

wall-street.ro, cel mai citit cotidian online de business din Romania, s-a relansat sub sloganul “Pentru o noua economie”. Traim intr-o economie in care totul este in schimbare. Este vorba despre noua economie. Provocarile trebuie innoite permanent!
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri