Cursul de schimb si bursa nu reactioneaza la protestele din ultimele zile pentru ca Romania este considerata o tara relativ stabila de catre investitorii straini, insa escaladarea violentelor si o posibila criza pe scena politica vor afecta cotatiile leului si actiunile.
"Leul nu pare afectat de evenimentele recente, chiar daca acestea au atras o atentie generoasa in presa internationala, deoarece investitorii au devenit, probabil, mai putin sensibili la astfel de evenimente pe parcursul ultimilor ani. Moneda nationala are reputatia unei monede straniu de stabila si sondajele sugereaza ca partidul aflat la guvernare probabil nu va mai conduce Romania dupa alegerile de la finele anului", afirma Vlad Muscalu, analist la ING Bank.

Daca protestele vor continua, Muscalu crede ca sunt sanse ca Guvernul Boc sa demisioneze, situatie care ar complica viitorul acordului de finantare externa, iar leul s-a putea confrunta cu o presiune pe depreciere.

"Evenimentele nu au avut impact asupra cursului, acestea fiind contrabalansate de vanzarile de provizioane ale bancilor locale si de evolutia pozitiva a valutelor din Europa Centrala si de Est", a afirmat Ciprian Mihai, seful departamentului piata valutara si derivative de la Volksbank.

El a adaugat ca exista riscul unei deprecieri a leului daca lucrurile se inrautatesc in strada.

Impact pe Bursa?

Protestele nu au afectat nici bursa, iar Alexandru Constantinescu, trader la Swiss Capital, nu crede ca investitorii vor fi impresionati de evenimentele din ultimele zile.

El aminteste ca bursele externe au coborat usor in vara anului trecut, cand au fost incidente mult mai grave in Franta, Germania, Grecia si Marea Britanie, iar scaderile au fost determinate in principal de factori de ordin economic, precum reducerea ratingului SUA de catre agentia de evaluare Standard&Poor's.

Totusi, o escaladare a protestelor ar putea clatina increderea investitorilor straini, care au perceput Romania in ultima vreme ca o tara stabila in regiune, afirma Adrian Ceuca, directorul departamentului Clienti al SSIF Broker.

"Romania a fost elevul cuminte al FMI-ului, a luat niste masuri deosebit de dure si, astfel, s-a ajuns la o situatie economica si financiara care se pastreaza in limite mult mai bune decat multe state din Europa Centrala si de Vest. Deocamdata, cresterea riscului de instabilitate pe bursa nu se simte, dar daca violentele vor creste in intensitate, cu siguranta situatia se va traduce in scaderi importante la BVB sau pe cursul de schimb. Continuarea sau escaladarea violentelor va influenta cu siguranta intregul an bursier, cu efecte greu de evaluat in ceea ce priveste listarile promise de actualul guvern", a declarat Ceuca, citat de Mediafax.

Totodata, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital, Dumitru Beze, crede ca aparitia unei crize politice se va resimti pe bursa doar daca va afecta si economia.

"Cred ca suntem inca departe de o criza polica si sper ca daca se va intampla asa ceva sa se desfasoare democratic, astfel incat Romania sa fie vazuta din exterior ca o democratie cu o economie de piata functionala. Cu totii am avea de suferit daca nu am respecta regulile democratice, in primul rand din punct de vedere economic. Un exemplu poate fi oferit de Belgia, unde a fost criza politica timp de un an si jumatate, insa fara repercursiuni asupra economiei. Criza politica afecteaza increderea investitorilor straini in tara respectiva doar daca influenteaza negativ si economia. Cred, totusi, ca poporul roman nu mai este cel de la mineriade", a continuat el.

Seful departamentului de cercetare piete de capital al BCR, Mihai Iulian Caruntu, spune ca un an electoral, cum este 2012, este insotit de riscuri in plan economic.

"Anii electorali isi au riscurile lor pentru sustenabilitatea evolutiilor macro, insa nu vedem circumstante agravante venind dintr-o stare emotionala mai precara precum cea din aceste zile. Cel mai important lucru pentru Romania este ca guvernul sa ramana in parametrii negociati cu FMI, ceea ce ar asigura credibilitatea fata de pietele internationale", a afirmat analistul.

Cursul de referinta anuntat luni de Banca Nationala a Romaniei a crescut usor, cu 0,25 bani, la 4,3347 lei/euro, iar preturile actiunilor de la BVB au inregistrat variatii reduse.

Violentele din centrul Capitalei indeparteaza turistii straini

Numarul turistilor straini in Romania va scadea in acest an ca urmare a degradarii imaginii tarii, pe fondul violentelor care au avut loc in ultimele zile in centrul Capitalei, iar cu cat acestea vor dura mai mult, cu atat diminuarea va fi mai drastica, spun reprezentantii agentiilor de turism.

Turoperatorii afirma ca violentele din centrul Bucurestiului afecteaza imaginea turismului romanesc intr-un moment critic, cand in Europa se desfasoara targuri de turism unde se fac contracte si se distribuie brosuri cu ofertele din acest an.

"Sunt acum la targul de turism de la Stuttgart si aici toata lumea ne intreaba ce se intampla in Romania. La fel s-a a fost si ieri, la targul de turism de la Viena. Aceste violente erau tot ce ne lipsea. Si asa avem o imagine negativa in Europa", a spus Gheorghe Marginean, proprietarul agentiei de turism Karpaten, potrivit Mediafax.

El a afirmat ca exista un precedent recent al turismului afectat de violentele din strada, creat anul trecut de tarile din nordul Africii, iar Romania s-ar putea afla intr-o situatie similara.

"Piata este foarte sensibila la asa ceva si vom pierde o parte din turistii straini. Turoperatorii din sudul Germaniei, cu care am contracte, deja intreaba care este situatia in Romania", a adaugat Marginean.

Numarul de turisti straini care vor veni in acest an in Romania va fi afectat oricum de degradarea situatiei economice din mai multe state ale Uniunii Europene, crede Gheorghe Fodoreanu, proprietarul agentiei de turism Invitation Romania Travel. Daca la aceasta se adauga si violentele din ultimele zile din Bucuresti, efectele negative se amplifica.

"Orice eveniment negativ public dintr-o tara, de la gripa aviara la inundatii, cutremur sau accident aviatic, imediat, dar absolut imediat, intra intr-un barometru de apreciere a destinatiei respective, cu efect negativ. Nimeni nu vrea sa isi faca vacanta intr-o destinatie cu probleme de securitate", a afirmat el.

Fodoreanu a mai spus ca dintre turistii europeni, cei mai sensibili la evenimentele negative din tarile unde intentioneaza sa-si faca vacantele sunt francezii, belgienii, germanii si nordicii.

Castiga bulgarii si cehii

Cei care ar renunta la Romania ar putea alege, potrivit agentiilor de turism, litoralul bulgaresc sau circuite culturale in tari precum Cehia sau Italia.

Presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Corina Martin, crede ca daca violentele s-ar opri acum sau in cel mult cateva zile, scaderea numarului de turisti straini din acest an nu va depasi 10%.

"Pe turisti straini ii afecteaza aceste lucruri si nu mai vin, la fel cum nici romanii nu s-au mai dus in vacante in nordul Africii. Daca violenta si vandalizarile vor continua mai mult de cateva zile, am putea avea scaderi mult mai mari de 10%", a mai spus Martin.

In primele zece luni ale anului trecut, atat sosirile turistilor romani si straini, cat si innoptarile acestora, au inregistrat cresteri de 5,9%, respectiv 12,2 %. In perioada mentionata s-au cazat in hotelurile si pensiunile romanesti sase milioane de turisti, dintre care aproximativ 1,3 milioane au fost straini.

Protestele nu au inceput violent si au fost declansate in tara saptamana trecuta, dupa demisia lui Raed Arafat, in semn de sustinere a fondatorului SMURD. Tot in acest scop a inceput si primul protest din Bucuresti, de vineri. Oamenii au plecat atunci in mars la Cotroceni unde au scandat, in principal, lozinci antiprezidentiale.

Sambata si duminica protestele din Capitala au avut loc la Universitate, fiind marcate de scene de violenta. Sambata, manifestantii au ocupat bulevardul Magheru, ceea ce a determinat interventia in forta a jandarmilor, culminand cu evacuarea pietei, la miezul noptii.

Duminica, violentele au fost si mai intense, in principal intre Universitate si Piata Unirii, unde manifestantii au aruncat cu pietre, petarde si alte obiecte contondente spre jandarmi, au dat foc mai multor bunuri de pe domeniul public si au spart geamurile unor magazine. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, cu bastoane si tunuri cu apa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri