Impactul demisiei cabinetului Emil Boc va fi neglijabil pe termen scurt, intrucat BNR va mentine leul destul de stabil, dar pe termen lung economia va fi afectata in functie de rezultatul unor scenarii, spune analistul Florin Citu intr-un comentariu publicat pe blogul personal.
Citu nu se asteapta la miscari spectaculoase ale cursului de schimb sau dobanzilor, intrucat BNR va impiedica moneda nationala sa accelereze prea repede spre nivelul de 4,4 lei/euro.

Analistul vede, in schimb, intrarea in default a Greciei drept un risc mai mare pe termen scurt pentru Romania.

"Este un scenariu cu bataie lunga, dar un faliment al Greciei, cuplat cu demisia primului ministru va fi un soc negativ pentru Romania si se va resimti prin deprecierea leului si cresterea dobanzilor", a spus Citu.

Pe termen lung, economistul vede doua scenarii principale: numirea unui premier din coalitie sau a unui reprezentant al opozitiei.

In primul scenariu, presedintele Traian Basescu va numi un nou prim-ministru din randul coalitiei, iar acesta va trece de votul Parlamentului.

"In acest scenariu, vom continua actualul program economic in care codul fiscal nu va fi schimbat, nu vom avea privatizari in 2012, dar ne vom astepta la salarii si pensii mai mari. Sub acest scenariu, ne putem astepta la o crestere economica sau chiar zero in 2012, dar la recesiune si taxe mai mari in 2013", a explicat Florin Citu.

Intr-un al doilea scenariu, seful statului ar numi un premier din opozitie si acesta ar primi votul de incredere.

Desi acest scenariu are sanse mai mici de a se realiza, intrucat PDL va dori sa ramana la guvernare pentru a putea organiza alegerile din toamna, Citu crede ca venirea unui premier din opozitie ar atrage dupa sine o presiune mai mare pentru modificarea Codului Fiscal, o posibila reducere a contributiilor sociale si eliminarea cotei unice, dar si majorarea salariului minim.

De asemenea, nu poate fi exclus scenariul alegerilor anticipate, care sa reconfigureze scena politica.

1. Preferati un premier tehnocrat sau politician?

2. Credeti ca Romania va intra intr-o noua criza politica?

3. Ar trebui ca viitorul premier sa fie economist?




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri