Dan Meader, presedintele prestigiosului institut CFA (Chartered Financial Analyst), a vorbit intr-un interviu acordat wall-street.ro despre provocarile examenelor din programul de studiu al CFA, oferind in acelasi timp o serie de sfaturi pentru candidatii din Romania.

Wall-Street.ro: Ce sfaturi dati candidatilor CFA din Romania?

Dan Meader: Oricarui candidat CFA i-as spune ca examenul este foarte sofisticat, sa nu il subestimeze. Noi recomandam 300 de ore de studiu individual pentru fiecare nivel. De asemenea, un candidat trebuie sa tina cont ca va sustine un examen foarte sensibil la managementul timpului, deci trebuie sa invete nu doar materia, ci sa fie in stare sa raspunda intrebarilor in timp util.

Oamenii citesc ca sa invete si scriu ca sa gandeasca. Ca urmare, as incuraja candidatii sa aiba un echilibru in ceea ce priveste studiul, adica sa nu se concentreze decat pe citit. Trebuie sa parcurga si simularile si sa inteleaga ca examenul cere atat intelegerea materiei, cat si aplicarea acesteia.

In al doilea rand, este util sa invete in echipa. Este foarte important sa colaboreze cu alti candidati, sa se adune si sa incerce sa inteleaga impreuna subiectele dificile.

In al treilea rand, nu trebuie sa ezite sa apeleze la profesionistii din cadrul societatii CFA din Romania, pentru ca acestia stiu cum sa ghideze candidatii.

In concluzie, este un examen dificil, dureaza mult timp, dar nu renuntati.

Wall-Street.ro: Ce avantaje ar aparea in sectorul financiar local daca vor fi mai multi posesori de certificat CFA?

Dan Meader: In primul rand, daca cineva alege sa mearga pe acest drum, inseamna ca a ales sa se supuna unor standarde profesionale inalte. In general, existenta mai multor posesori de atestat CFA restaureaza increderea intr-o piata. Pe de alta parte, mai multi posesori ai atestatului CFA in piata romaneasca creste gradul de recunoastere al pietei si ridica gradul de conduita etica.

Programul ajuta tinerii manageri de fonduri sa invete importanta studiului pe durata intregii vieti. De asemenea, ei invata si specificul instrumentelor de investitii, astfel incat sa devina nu doar manageri de active in Romania, dar sa poata administra competent orice active din industrie la nivel global.

In mod firesc economia va creste, veniturile vor duce la crearea de active, iar activele ajung la managerii de fonduri. Mi-ar placea sa cred ca exista o expansiune a certificarilor CFA in Romania dar si o expansiune a industriei de administrare de active.

De asemenea, mai multi profesionisti certificati CFA conduce la recunoasterea faptului ca Romania are un rol important de jucat in piata globala de capital si a faptului ca este pregatita sa joace la acest nivel.

Posesorii de atestate CFA din Romania sunt pregatiti sa faca afaceri oriunde in aceasta lume. Ei aleg sa o faca aici si cred ca asta este un lucru fabulos.

Wall-Street.ro: A devenit competitia in sectorul financiar mai apriga in urma crizei si acesta este si unul dintre motivele pentru care programul CFA este mai atractiv?

Dan Meader: Competitia pentru angajare in industria financiara este o functie a cererii de administrare de fonduri. Valoarea activelor urca si coboara, ceea ce are si un efect pe termen scurt asupra angajarilor, dar as spune ca, avand in vedere ca certificarea CFA este ca un pasaport global, provocarea reala este mobilitatea fortei de munca.

Sunt o gramada de piete unde este nevoie de mai multi posesori de atestat CFA. De aceea, este intotdeauna eficient pentru posesorii de CFA sa calatoreasca in toata lumea. In cele 125 de societati vedem constant oameni care se muta dintr-o piata in alta, folosind atestatul ca un mijloc de a-si gasi un loc de munca.

Sunt cu siguranta cateva piete in care sunt prea multi oameni care alearga dupa prea putine job-uri, dar as spune ca aceasta este realitatea doar in cateva piete, iar perspectivele in industrie la nivel global sunt mari, la fel cum au fost si in trecut. Cred ca posesorii certificarii CFA, cu abilitatea lor de a se muta dintr-o piata in alta, sunt mult mai bine adaptati sa isi gaseasca job-uri. Credem ca rata somajului in randul membrilor CFA este destul de scazuta.

Wall-Street.ro: A scazut media de varsta a candidatilor CFA?

Dan Meader: De fapt, nu. Varsta medie a candidatilor CFA este relativ stabila. In mod normal media de varsta a noilor posesori de atestat CFA este 29-30 de ani.

In mod normal, parcursul unui candidat pana la primirea atestatului dureaza in medie 4-5 ani, dar multi esueaza sa treaca examenele din cauza rigorii, a faptului ca acestea se bazeaza pe studiu individual. Deci, combinatia de examene riguroase, plus necesitatea unei experiente de 4 ani in domeniul financiar, a mentinut varsta candidatilor care obtin atestatul la un nivel relativ stabil in ultimii 25 de ani.

Wall-Street.ro: Ce regiune are cel mai mare potential in ceea ce priveste cererea de posesori de atestate CFA?

Dan Meader: Regiunile in curs de dezvoltare au oportunitati foarte bune. Gandind din perspectiva unui analist, evident ca in aceste regiuni sunt create slujbe, ele creaza venituri, veniturile creaza averea, iar averea creaza nevoia de administrare de active.

Cu siguranta in Asia de Sud, in special Singapore, care este un centru financiar important, sunt oportunitati mari pentru managerii de fonduri si posesorii de atestate CFA.

Chiar si in regiunile dezvoltate, continuam sa vedem o crestere organica in ceea ce priveste candidatii noi.

Totusi, exista cu siguranta o corelatie intre caderea pietelor si un numar mai scazut de candidati, dar mesajul programului este ca, indiferent de locul in care stai, in Bucuresti de exemplu, si chiar daca oportunitatile pe piata de aici sunt dificile, ca posesor de atestat CFA detii posibilitatea de a te muta in Praga, Milano, Londra, New York sau Sinapore pentru a munci in industria financiara.

De-a lungul timpului, conexiunea celor peste 100.000 de membri CFA din peste 100 de tari a fost foarte puternica.

Cerem multa rigoare in trecerea examenelor si apoi mai avem si declaratia de conduita profesionala pe care membrii CFA o semneaze in fiecare an. Astfel, avem un filtru fin in ceea ce priveste selectia profesionistilor. Doar daca mentionezi ca esti un candidat la nivelul I in programul CFA inseamna mult pentru mine. Aceasta conexiune este o parte foarte importanta a organizatiei noastre si asta contribuie cu siguranta la mobilitatea membrilor in ceea ce priveste angajarea.

Daniel S.Meader, CFA, este fondator si managing partner al Trinity Private Equity Group, o investitie de capital privat si firma de consultanta financiara fondata in 1999. Grupul Trinity Private Equity (fost Trinity Advisory Group, LP) realizeaza investitii directe de capital si ofera servicii de consultantafinanciara societatilor de pe piata de mijloc. Firma se concentreaza pe capital privat de tip small-cap si investitii directe in sectorul imobiliar.

Inainte de a infiinta Trinity, Meader a fost Vicepresedinte Executiv al Tara Capital Partners, LP –un fond speculativ axat pe investitii silistari de actiuni pentru companii din domeniul vanzarilor si HORECA.De asemenea, timp de 9 ani a participat la investitiile de capital privat de la Sowell&Co, in Dallas, Texas.

Meader si-a inceput cariera la InterFirst Bank din Dallas (acum cunoscuta sub denumirea de Banca Americii) si s-a alaturat Corporate Banking Group in 1984. Apoi, a lucrat pentru ABQ Capital Markets, in timp ce co-gestiona un portofoliu de high-yield bonds and preferred stocks . In timp de lucra la ABQ, Meader a contribuit la dezvoltarea standardelor de credit si a instrumentelor de monitorizare a portofoliilor de investitii.A fost admis in cadrul Consiliului de Guvernatori al CFA Institute in 2006, in prezent ocupand functia de Presedinte.

In trecut, a fost Presedinte al External Relations and Volunteer Involvement Committee and Presidents Council la CFA Institute. In plus, Daniel S. Meader face parte din Consiliul Director pentru Dallas/Fort Worth CFA Society si al altor catorva companii membre din portofoliul Trinity. Absolvent al Southern Methodist University (cum laude), Meader a primitcarta CFA in 1991, devenind Certified Public Accountant.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri