Compania canadiana Gabriel Resources a anuntat, miercuri, ca la sfarsitul anului 2005 avea un capital circulant de 52,9 milioane dolari, incluzand 30 milioane dolari adaugate prin executarea garantiilor in al patrulea trimestru, precizand ca dispune de capacitatea financiara necesara pentru a obtine toate autorizatiile necesare demararii proiectului Rosia Montana, informeaza Rompres.

La sfarsitul anului 2005, Gabriel Resources facuse investitii de 16,9 milioane de dolari in cele doua proiecte din Romania, fata de 33,7 milioane de dolari in 2004. Cheltuielile totale lunare medii au scazut in 2005, compania concentrandu-se asupra obtinerii autorizatiilor necesare si a activitatilor de comunicare. Compania a inregistrat cheltuieli de 1,8 milioane dolari pe luna, mai mici decat in 2004, cand s-au investit, in medie, 3,5 milioane dolari luna, reflectand cheltuielile reduse aferente pentru tehnologie, achizitionare de proprietati si obtinere de autorizatii in anul 2005.

Referitor la proiectul Rosia Montana, compania Gabriel Resources estimeaza ca va primi certificatul de descarcare arheologica si aprobarea Raportului de Evaluare a Impactului asupra Mediului, ambele documente fiind asteptate in al treilea trimestru al anului 2006, cand se va finaliza achizitionarea de proprietati si se vor comanda echipamentele de specialitate in vederea pregatirilor pentru demararea lucrarilor de constructie (sfarsitul acestui an sau inceputul anului 2007).

Compania canadiana a finalizat recent un studiu de fezabilitate asupra actualizarii costurilor de capital si operationale pentru proiectul Rosia Montana, indicand costuri de capital pentru lucrarile de constructie ale proiectului de 638 milioane dolari si costuri totale in numerar de 237 dolari/uncie, pe durata de viata a proiectului. in timpul primilor cinci ani, productia de aur se estimeaza ca va atinge in medie 635.000 uncii pe an (19,75 tone), la 181 dolari/uncie, ceea ce va permite o rambursare in 3,8 ani a costurilor de constructie, generand o rata interna a profitului de 18 la suta, la pretul aurului de 500 de dolari/uncie.

Recent, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a declarat nu se poate antepronunta asupra avizarii sau respingerii proiectului minier Rosia Montana, care nu a fost inca prezentat si pentru care nu s-a depus studiul de impact. "Putem spune ca sansele de avizare sunt de 50 la suta, iar cele de respingere tot de 50 la suta. Cert este ca atat asupra ministerului, cat si asupra ministrului, nu s-au facut presiuni pentru a adopta o anumita pozitie in evaluarea proiectului", declara Sulfina Barbu.

SC Rosia Montana Gold Corporation SA (RMGC) a fost infiintata, conform legii societatilor comerciale in vigoare, in anul 1997 ca "Eurogold Resources S.A.", schimbandu-si numele in Rosia Montana Gold Corporation SA in 1999. RMGC reprezinta un parteneriat intre firma canadiana specializata in exploatari si dezvoltari miniere, Gabriel Resources Ltd (80 la suta), Guvernul Romaniei (prin compania miniera cu capital integral de stat C.N.C.A.F. Minvest S.A. Deva care detine 19,3 la suta) si trei actionari minoritari, societati comerciale romanesti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri