Romania nu inregistreaza, deocamdata, incasari mai mici la buget, dar va putea obtine crestere economica doar din zona privata, a declarat premierul Victor Ponta, care a precizat insa in acelasi timp ca Guvernul nu renunta la majorarea in acest an a salariilor din sectorul bugetar.
"O sa avem crestere economica si locuri de munca doar din zona privata, si va spune asta un social-democrat. O sa avem un program de reducere a numarului de taxe inutile care duc la birocratie si coruptie si trebuie sa ne pregatim pe cat posibil pentru a preintampina efectele negative care vin din evolutiile in plan european, in special Grecia. Nu vreau sa spun ca este bine ce se intampla, dar comparand cu Polonia, Ungaria, Cehia, tari cu economie mai stabila decat noi si care sufera aceeasi depreciere a monedei, este clar ca e un fenomen european", a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a precizat insa din nou ca recesiunea nu va afecta cresterea salariilor in sectorul bugetar, iar Guvernul nu va renunta nici la a doua etapa de majorare, programata pentru finalul acestui an.

"Astazi am avut o discutie cu ministrul Finantelor si seful ANAF pe tema incasarilor la buget si, deocamdata, nu sunt probleme. Daca vor fi probleme de incasari mai mici la buget, vom reduce de al cheltuieli", a adaugat seful Guvernului.

Premierul a aratat totodata ca datele economice aferente primului trimestru erau cunoscute demult de catre autoritati si ca tinta unei cresteri economice de 1,5% pentru acest an va fi mentinuta.

"Este important sa vedem cat putem tine din aceasta tinta", a conchis Ponta.

Economia a scazut cu 0,1% in primul trimestru fata de octombrie-decembrie si a intrat in recesiune, intrucat este al doilea trimestru consecutiv de scadere comparativ cu lunile anterioare, evolutia fiind anticipata de analisti, care estimau insa o contractie putin mai mare, de 0,2-0,3%.

Romania reintra astfel in recesiune tehnica, situatie in care s-a regasit pentru doi ani si jumatate, in perioada 2008-2011.

Estimarile analistilor plaseaza cresterea economica din acest an in jur de 1%, sub nivelul prognozat de FMI, de 1,5%.

Economia zonei euro a stagnat in primul trimestru, ca si Produsul Intern Brut al UE, potrivit datelor prezentate marti de Eurostat, surpriza placuta pentru economisti si piete, care anticipau intrarea blocului monetar in recesiune.

Economia Bulgariei a stagnat in primele trei luni dupa o crestere de 0,1% in ultimul trimestru al anului trecut, iar Ungaria a inregistrat o contractie de 1,3%, dupa staganre in octombrie-decembrie 2011.

Cehia a intrat in recesiune, cu o scadere de 1% in primul trimestru, precedata de o contractie de 0,1%, iar datele pentru economia Poloniei nu sunt inca disponibile, dupa o crestere de 1,1% in trimestrul patru din 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri