Desi vecinii de la Vest au intrat cu mult inaintea noastra in Uniunea Europeana (UE), Romania inregistreaza progrese economice si ar putea sa adopte moneda unica europeana inaintea Ungariei
Romania si Bulgaria ar putea adopta euro inaintea Ungariei care inregistreaza dificultati economice in indeplinirea standardelor necesare intrarii in zona euro. Aceasta estimare a fost facuta de agentia internationala de rating Standard&Poors (S&P) care a prezentat astazi la Londra estimarile sale privind adoptarea monedei unice europene de catre statele noi membre sau cele care urmeaza sa se alature Uniunii in viitorul apropiat.

Astfel, in opinia analistilor S&P, Ungaria va trece la moneda unica in 2014 din cauza deficitului bugetar foarte mare. Romania si Bulgaria sunt mai stabile fiscal decat Ungaria care se confrunta cu mari provocari. Finantele publice se afla intr-o stare dezolanta si mai sunt inca multe de facut, a declarat, citat de Budapest Business Journal, Kai Stukenbrock, director asociat in cadrul S&P.

In schimb, expertii S&P considera ca Romania inregistreaza progrese economice si ar putea adopta moneda euro inaintea tarii vecine membra UE. Estimam ca Ungaria va adopta euro in 2014 dar este foarte posibil ca si acest termen sa fie depasit si astfel Ungaria sa adopte moneda unica mai tarziu decat Romania si Bugaria.

Baltazar: Nu trebuie sa grabim intrarea in zona euro

Consultantul financiar Bogdan Baltazar anticipeaza pentru publicatia noastra ca monda euro, utilizata in prezent de 12 state, va intra in circulatie in Romania in 2014. "Consider ca Romania nu trebuie sa se grabeasca in adoptarea mondei unice. Discutia este lunga. Proiectul monedei unice a fost unul mai mult politic, decat economic.Cand intri intr-un astfel de sistem monetar, nu mai ai dobanda proprie ori curs de schimb. Cred ca ar fi o mare greseala sa grabim intrarea in zona euro."

Bogdan Baltazar apreciaza ca cel mai usor va fi Romaniei in ceea ce priveste proportia datoriei publice in PIB, iar cel mai vulnerabil va fi mentinerea unei rate anuale a inflatiei mai mare decat media inregistrata de cele mai performante economii din UE.

'Sa nu repetam pasii Ungariei'

Standard&Poors si-a argumentat estimarea prin deficitul bugetar foarte mare inregistrat de Ungaria, deficit cu mult peste media din UE. Estimam ca deficitul bugetar al Ungariei va atinge anul acesta 11% din PIB, si asta dupa un program ambitios de redecure al acestuia, a mai declarat Kai Stukenbrock. Pentru anul viitor este estimat un deficit bugetar de 8% din PIB iar pentru 2008 de 7%, chiar daca guvernul maghiar a trecut la un plan amplu de reducere a acestuia prin majorarea taxelor si reducerea birocratiei.

Chiar si cu aceste masuri, Ungaria va inregistra un deficit bugetar de cel putin trei ori mai mare decat cel maxim admis pentru adoptarea euro (maxim 3% din PIB), in timp ce deficitul bugetar prevazut pentru Romania a fost majorat de autoritati la 2,5% din PIB.

Insa situatia vecinilor nu ar trebui sa constituie un motiv de relaxare pentru Romania. Trebuie sa fim atenti. Romania va repeta probabil pasii Ungariei care a ajuns la un deficit fiscal foarte mare. Dupa intrarea in UE, consumul in tara vecina a crescut foarte mult, fapt ce se poatre repeta si la noi. Plus ca vor fi necesare investitii in infrastructura si deci va trebui sa scadem consumul, a declarat pentru Wall-Street Florin Citu, economis-sef la ING Bank.

Tinta BNR: 2012-2014

Potrivit calendarului de adoptare a monedei unice europene, tara nostra va trece la euro in intervalul 2012-2014. Insa pentru a adopta moneda unica europeana un stat trebuie sa intruneasca o serie de criterii economice pemtru a nu destabiliza economia europeana si pentru a nu afecta paritatea euro cu alte monede internationale.

Florin Citu considera ca data adoptarii euro nu poate fi estimata cu siguranta din acest moment, avand in vedere variabilele multiple care intra in calcul in momentul luarii acestei decizii. E greu de estimat deoarece Guvernul nu are o agenda de lucru clara in acest sens, Eu as merge mai repede pe varianta 2014, a mai declarat Citu.

La inceputul acestei luni Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, aprecia ca mai avem de recuperat decalaje fata de tarile membre ale Uniunii. De asemenea el mentiona ca Romania ar putea intra in Exchange Rate Mechanism II (mecanismul european al ratelor de schimb), intre 2010 si 2012, pentru a stabiliza cursul de schimb.

Inflatia si deficitul cele mai mari probleme

Pentru a adopta moneda unica europeana un stat trebuie sa intruneasca o serie de criterii economice, acestea avand rolul de a nu destabiliza economia europeana si paritatea euro in raport cu alte valute internationale.

Rata anuala a inflatiei trebuie sa fie cu maxim 1,5% mai mare decat media inregistrata de cele mai performante economii din UE. De asemenea, rata dobanzii la obligatiunilor pe termen lung nu trebuie sa fie mai mare cu mai mult de 2% decat media acelorasi trei state, iar deficitul bugetar nu trebuie sa depaseasca 3% din PIB.

Ultimele doua criterii prevad un nivel maxim al datoriei publice de maxim 60% din PIB si o variatie a cursului de schimb leu/euro de maxim 15% in ultimii doi ani pana la momentul adoptarii monedei unice.

Noile membre si datele cand vor adopta Euro

Potrivit Euractiv, Estonia, Lituania si Slovenia par sa se indrepte spre 2006 ca data la care vor indeplini criteriile Maastricht si, in consecinta, ar putea fi gata sa adopte moneda unica europeana in ianuarie 2007. Potrivit raportului Fitch, urmatoarea tara ar urma sa fie Ciprul, urmat de Letonia si Malta. Aceste state noi membre ale UE s-au alaturat la European Exchange Rate Mechanism (ERM II) in Aprilie 2005 si, pentru ele, tinta 2008 pentru a adera la zona euro este considerata rezonabila de catre Fitch.

Perspectiva de a adera la moneda comuna europeana ramane destul de indepartata pentru celelalte tari din grupul UE 10.


Data-tinta 2009 pentru Slovacia si Polonia este considerata rezonabila de catre Fitch, cu toate ca, pentru Varsovia, 2010 ar putea fi mult mai realist. Potrivit DG Economic and Financial Affairs al Comisiei Europene, Polonia nu are in acest moment o data-tinta.

Cehia ar putea si ea sa se alture tarilor care au ca moneda oficiala Euro in 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri