Analistii de la banca de investitii JP Morgan estimeaza ca deficitul fiscal al Romaniei va urca pana la 5% din produsul intern brut (PIB) in urmatorii ani, insa economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu, crede ca incapacitatea de a cheltui banii va tine in frau deficitul bugetar.
Analistii de la JP Morgan au declarat, vineri, pentru MarketWatch, ca adancirea deficitului fiscal al Romaniei este inevitabila data fiind nevoia de a moderniza infrastructura tarii si au estimat ca acesta va urca pana la 5% din PIB in urmatorii ani, conform NewsIn.

"Este exagerata estimarea. JP Morgan ia in calcul prognoza institutului european de statistica, Eurostat, de 5,2% din PIB, care include in deficitul fiscal si Fondul Proprietatea, ceea ce nu este prea clar. Eu vad un deficit bugetar de 3% din PIB, poate putin peste aceasta limita recomandata in tratatul de la Maastricht, in urmatorii trei ani. Trebuie sa fim realisti si sa recunoastem ca e greu sa cheltuiesti bani in Romania, cat timp nu stim sa facem proiecte. Prognoza JP Morgan poate fi privita ca un avertisment si, nu exclud, pe termen lung, peste cinci, cand vom invata sa cheltuim banii, sa atingem un deficit bugetar de 5%", a declarat Citu.

Estimarile analistul economic Matei Paun, de la BAC Investment Bank sunt insa in deplin acord cu cele ale JP Morgan. "Daca te uiti atent, e foarte probabil ca statul sa-si maresca parte de cheltuieli. Pe de alta parte, constati ca nu s-a facut suficienta ordine in fiscalitate. De exemplu, impozitul pe castigul din tranzactiile imobiliare, care nu a ajuns la 16%, cat ar fi trebuit sa fie pentru ca reforma cotei unice sa aiba coerenta. Este doar un exemplu, dar suma concesiiilor cantareste mult in volumul incasarilor bugetare", spune Matei Paun.

Daca scenariul de deficit bugetar prognozat de JP Morgan se adevereste, atunci moneda nationala va avea de suferit, avertizeaza Paun. "Cu cat presiunea pe bugetul statului e mai mare, cu atat leul va fi mai instabil, deoarece apare riscul deteriorarii stabilitatii macro-economice, la care moneda nationala e vulnerabila. si cercul vicios se inchide cu inflatia. Situatia actuala din Ungaria este exmplul cel mai potrivit, care ne arata ce se poate intampla. Noi nu suntem inca acolo, dar, in cativa ani nu este exclusa o contraperformanta de acest tip," a adaugat Paun.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri