Angajatorii au obligatia, de la 1 octombrie, sa ofere gratis salariatilor echipamente individuale de protectie si sa-i invete cum sa le foloseasca si sa-i informeze despre riscurile pe care le prezinta munca pe care o presteaza.

Potrivit hotararii de Guvern, angajatorii au obligatia de a-i informa pe lucratori despre riscurile la care se expun si de a le furniza echipament de protectie individual. De asemenea, ei trebuie sa-i instruiasca in privinta modului de utilizare a echipamentelor primite, prin antrenamente despre modul de purtare a lor.

Angajatorii trebuie sa asigure echipament specializat pentru tipul de munca pe care muncitorii il presteaza. Pentru protectia capului sunt necesare casti de protectie, caschete, bonete sau plase de par, pentru protectia impotriva zgomotului, casti antifonice sau pentru protectia ochilor si a fetei, ochelari-masca sau masti si casti pentru sudura. Alte dispozitive necesare pentru protectia lucratorilor sunt manusi, bocanci sau pantofi speciali, imbracaminte de lucru si combinezoane.

Activitatile care necesita echipamente de protectie sunt: lucrarile in constructii civile si rutiere, lucrarile de sudura, lucrarile la puturi, canale si ale spatii subterane sau lucrarile cu acizi si solutii caustice.

Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) va stabili, dupa ce se consulta cu organizatiile angajatorilor si lucratorilor, regulile generale pentru utilizarea echipamentului individual de protectie. Aceste reguli vor indica situatiile de risc in care este nevoie de folosirea echipamentului. Hotararea privind cerintele minime de securiate si siguranta pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca preia integral Directiva Europeana 89/656/CEE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri