Preturile de consum din zona euro au crescut in iunie cu 0,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, revenind in teritoriu pozitiv, dar inflatia este departe de tinta de aproape 2% a Bancii Centrale Europene (BCE), pentru care institutia a adoptat o serie de masuri de stimulare in ultimii doi ani, transmite MarketWatch, potrivit News.ro.

Datele publicate joi de biroul european de statistica Eurostat scot in evidenta dificultatea BCE de stimulare a inflatiei, intr-o perioada de crestere lenta a cererii nu doar in zona euro ci si in restul lumii. In conditiile in care decizia Marii Britanii de iesire din Uniunea Europeana risca sa incetineasca si mai mult redresarea zonei euro, BCE a indicat ca ar putea lua noi masuri pentru indeplinirea obiectivului referitor la inflatie.

Programul de stimulare al BCE a fost lansat in iunie 2014, cand inflatia era de 0,5%, dar indicatorul nu a reusit sa depaseasca de atunci acel nivel. Preturile de consum au scazut pentru prima oara fata de aceeasi perioada a anului precedent in decembrie 2014, iar de atunci zona euro a intrat si iesit din deflatie in mai multe randuri.

In iunie 2014, analistii BCE anticipau ca inflatia zonei euro va atinge 1,4% in 2016. La inceputul lunii iunie a acestui an, BCE a prognozat insa o inflatie de doar 0,2% in 2016. In martie, BCE a lansat un nou program de stimulare, care a inclus reducerea dobanzilor, includerea obligatiunilor corporative in programul de suplimentare a lichiditatilor si noi imprumuturi ieftine pentru banci.In luna mai, preturile de consum din zona euro au scazut cu 0,1%.

Sursa foto: jijomathaidesigners/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri