Ponderea energiei electrice produse in Romania din resurse regenerabile trebuie sa ajunga, pana in 2010, la 33%, fata de consumul national brut de energie electrica, potrivit ultimului numar al buletinului de informare europeana al Guvernului, EU-RO Newsletter, informeaza NewsIn
Valoarea este echivalenta cu un total de 21,4 TWh, iar pentru fiecare an, incepand din 2005 si pana in 2010 inclusiv, sunt stabilite prin lege, cote obligatorii de energie din surse regenerabile, pe care furnizorii de energie electrica trebuie sa le ofere consumatorilor. Romania are o Strategie de valorificare a resurselor regenerabile, aprobata prin hotarare de Guvern in anul 2003, iar sistemul romanesc de promovare a energiei regenerabile consta in combinarea cotelor obligatorii si a certificatelor verzi.

Sistemul de cote obligatorii este mecanismul de promovare a producerii de energie electrica din surse regenerabile prin achizitia de catre furnizori a unor cote obligatorii de energie electrica produsa din aceste surse, in scopul vanzarii catre consumatori. Certificatul verde este un document ce atesta o cantitate de 1 MWh de energie provenita din surse regenerabile livrata in retea.

Sistemul de promovare a energiei din surse regenerabile vizeaza energia electrica produsa din energie eoliana, energie solara, energie geotermala, biomasa, energia valurilor, hidrogen produs din surse regenerabile, precum si energia electrica produsa in centrale hidroelectrice cu o putere instalata mai mica sau egala cu 10 MW, puse in functiune sau modernizate incepand cu anul 2004.

Cea mai mare parte a energiei regenerabile din Romania este produsa in acest moment in domeniul hidroenergetic. Una dintre solutiile care ar putea fi dezvoltate in Romania pentru promovarea folosirii resurselor regenerabile de energie ar fi corelarea investitiilor din turism care folosesc fonduri europene cu utilizarea de instalatii de energie regenerabila.

Spre exemplu, in Mangalia, mai multi operatori au construit panouri solare, cu care asigura, cel putin in timpul verii, o mare parte din apa calda necesara. Obiectivul strategic propus in Cartea Alba a Comisiei Europene pentru o Strategie Comunitara consta in dublarea, pana in anul 2010, a aportului surselor regenerabile de energie al tarilor din Uniunea Europeana, care trebuie sa ajunga treptat, de la 6 % in anul 1995, la 12 % in consumul total de resurse primare.

Statele UE au luat o serie de masuri pentru incurajarea cetatenilor si a companiilor sa investeasca in energii regenerabile. De exemplu, in Marea Britanie se acorda subventii pentru cetateni si pentru companii, astfel incat acestia sa instaleze panouri solare, iar energia este utilizata pentru activitatile domestice.

Energia solara este utilizata si subventionata partial in Spania, Grecia si Suedia. in Germania, energia eoliana este una dintre principalele surse de energie regenerabila. si cele 10 state noi mebre UE au adoptat diferite forme de promovare a utilizarii energiei regenerabile.

Energia produsa din surse regenerabile nu este poluanta si este inepuizabila, pe termen mediu si lung, iar costurile sale sunt mult reduse, in conditiile in care pretul produselor petroliere creste. Sursele regenerabile de energie asigura totodata cresterea sigurantei in alimentarea cu energie si limitarea importului de resurse energetice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri