Romania nu mai poate miza doar pe consum si pe forta de munca ieftina daca vrea un viitor, sustine secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Ionut Misa.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) Ionut Misa sustine ca Romania a fost folosita ca piata de consum, iar aceasta abordare nu este una de viitor. In opinia sa, consumul trebuie dublat de investitii, sprijinit de productie si completat cu alte masuri economice.

Prezent la o conferinta cu privire LA “falia dintre economia romaneasca si Romania productiva", Misa a declarant ca tara noastra nu se poate dezvolta mizand doar pe consum si pe forta de munca ieftina.

“Nu reusim inca, la nivelul Romaniei, sa cream produse cu valoare adaugata mare. Am fost folositi ca piata de consum, s-a pus accent doar pe consum, si, din punctul meu de vedere personal, nu a fost cea mai buna abordare. Indiscutabil consumul este important si poate fi un element de crestere economica, dar nu singurul. El trebuie dublat de investitii, sprijinit de productie, completat cu multe alte masuri economice. Daca ne raportam doar la consum si la a fi o piata de desfacere pentru alte tari ca Polonia, Ungaria sau Cehia, nu avem un viitor”, a subliniat Misa.

El a mentionat faptul ca inclusiv Fondul Monetar International a prezentat, recent, o comparatie intre economia romaneasca, cea poloneza, ceha si ungureasca, inclusiv elementele care au influentat diferentele din aceste piete, printre care si productivitatea si competitivitatea fortei de munca.

“Este foarte adevarat, nu mai suntem cea mai ieftina piata de forta de munca. Lucrul acesta trebuie sa ne spuna ceva si sa ne regandim toata strategia pentru viitor. Daca ramanem ancorati in continuare in ideea ca avem cea mai competitiva si cea mai calificata forta de munca si nu trebuie sa ne facem griji, ca toata lumea o sa vina aici, ca au nevoie de noi, pe termen mediu si lung, sigur o sa pierdem”, a mai atras atentia Ionut Misa.

Reprezentantul MFP a facut aceste declaratii in contextual in care, in ultimii ani, Romania a inregistrat printre cele mai mari rate de crestere economica din Uniunea Europeana, insa pe baza consumului, alimentat de reducerile de taxe adoptate de autoritati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri