Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.300 lei lunar, fără indemnizații, sporuri şi alte adaosuri, începând cu data de 1 octombrie 2023, față de 3.000 lei în prezent.

Măsura adoptată urmărește reducerea numărului angajaților aflați în risc de sărăcie și excluziune socială și va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării și prin creşterea puterii de cumpărare a acestora, anunță Ministerul Muncii.

Această majorare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă o valoare netă a salariului de 2.079 lei, față de 1.898 lei, cât era până acum.Tariful orar va fi de 19,960 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore/lună.

De majorarea salariului de bază minim la 3.300 de lei vor beneficia 1.867.588 de angajați. Măsura adoptată nu se aplică salariaților din agricultură și industrie alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale actuale.

Maria Crișu, Head of Payroll în cadrul Accace România, companie de consultanță de afaceri și externalizare servicii a spus în cadrul emisiunii HR Talks, realizată de wall-street.ro că în 2023 s-ar putea să vedem o nouă majorare a salariului minim pe economie.

Estimările furnizate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză arată că în 2025 se preconizează ca salariul mediu net să depășească 5.000 de lei în România. Practic, acest lucru se va întâmpla probabil abia în 2026, când salariul mediu net va ajunge la 5.370 de lei, iar euro va fi 5,18 lei. În același an, salariul mediu brut va fi de 8.505 lei, estimează Comisia de Prognoză, iar numărul de salariați va fi de circa 5,6 milioane, adică similar cu cel din prezent.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri