Pentru a putea intra pe piata comunitara, firmele trebuie sa obtina autorizatia integrata de mediu
Costurile integrarii in Uniunea Europeana in domeniul protectiei mediului sunt estimate la aproape 30 de miliarde de euro, pana in 2018, a declarat ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu. "Alinierea la standardele de calitate europeana presupune costuri insemnate. Valoarea estimata a fi acoperita din bugetul de stat si bugetele locale este de aproximativ 18 la suta, iar cea care trebuie sa fie asigurata direct de agentii economici este de circa 27 la suta, adica aproape 10 miliarde de euro. Restul este preconizat sa fie asigurat din fondurile comunitare si alte surse financiare", a mai spus Sulfina Barbu. Aceasta a mai declarat ca cele mai semnificative investitii in domeniul protectiei mediului trebuie sa asigure realizarea sau reabilitarea infrastructurii specifice de mediu: statii de tratare a apei potabile, statii de epurare a apelor uzate, retele de alimentare cu apa si canalizare, gropi de gunoi ecologice. in negocierile cu Uniunea Europeana privind Capitolul 22 - Mediu s-au obtinut perioade de tranzitie in indeplinirea standardelor comunitare. Cea mai mare perioada de tranzitie este de 12 ani si se refera la epurarea apelor uzate. Orice agent economic care va dori sa intre pe piata comunitara va putea face acest lucru numai dupa obtinerea autorizatiei integrate de mediu, de la ministerul de resort, prin agentiile sale regionale. Pentru companiile care nu au obtinut perioade de tranzitie, acest aviz trebuie obtinut pana la 1 ianuarie 2007, iar pentru celelalte, pana la 31 octombrie 2007. Firmele din domeniul energetic, din industria chimica si din agricultura sunt primele care trebuie sa obtina aceasta autorizatie integrata de mediu.

Bugetul anului 2007 va suporta greul aderarii

Bugetul pentru 2007 va fi puternic afectat de contributia pe care Romania va trebui sa o aduca la bugetul Uniunii Europene, a declarat negociatorul-sef Leonard Orban, in cadrul unei conferinte pe tema "Costurilor si beneficiilor integrarii Romaniei in UE". "2007 va fi primul an in care Romania va contribui cu fluxuri monetare la bugetul Uniunii Europene, iar fondurile europene vor intra in tara noastra cu intarziere, dupa cateva luni, poate chiar la sfarsitul anului", a spus Orban. Aceasta contributie a Romaniei la bugetul Uniunii se va ridica in 2007 la aproximativ 800 milioane de euro, in 2008, la 850 milioane de euro, iar in 2009 la circa 900 de milioane de euro. Aceste valori nu sunt fixe, contributia fiecarui stat membru calculandu-se in functie de PIB-ul respectivei tari, procentul care se va aplica in cazul Romaniei fiind de 1,14%, conform datelor Institutului European.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri