Procurorii DIICOT au pus in miscare ieri seara actiunea penala impotriva a patru dintre cele opt persoane acuzate in dosarul privatizarilor unor obiective strategice, ceea ce inseamna ca Stamen Stantchev, Dorinel Mucea, Radu Donciu si Vadim Benyatov au statut de inculpat
Dorinel Mucea a iesit din Parchetul General, marti seara, in jurul orei 23.00, incadrat de trei mascati si cu o geanta in care avea probabil lucrurile pregatite pentru o eventuala detentie, dupa ce procurorii DIICOT au semnat ordonanta de retinere pentru 24 de ore.

Radu Mihai Donciu, fost consilier pe probleme de privatizare al ministrului comunicatiilor si tehnologiei informatiei, a primit si el ordonanta de retinere pe 24 de ore, fiind acuzat de tradare, respectiv ca i-ar fi livrat lui Stamen Stanchev informatii scerete despre privatizarea unor societati. Ei vor fi prezentati miercuri la Curtea de Apel Bucuresti, cu solicitare de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Cei patru (foto NewsIn) - Dorinel Mucea, Stamen Stantchev (creierul retelei, cum il considera procurorii), Radu Donciu si Vadim Benyatov Don, au statut de inculpati, deoarece procurorii DIICOT au pus in miscare actiunea penala impotriva lor, informeaza NewsIn. Din lotul tradarii lipsesc patru persoane - Mustafa Oral, Robert Marius Neagoe, Mircea Calin Flore si Michal Susak.

Mustafa Oral nu a revenit aseara la Parchetul General, deoarece procurorul Ciprian Nastasiu l-a sunat pe aparatorul cetateanului turc, Ion Cazacu, si l-a anuntat ca audierea clientului sau va fi reprogramata la o data pe care i-o va comunica ulterior. Avocatul Cazacu a declarat pentru agentia NewsIn ca Nastasiu i-a explicat ca este foarte ocupat cu celelalte audieri si nu mai are timp de Mustafa.

Un al saselea invinuit, Robert Marius Neagoe, nu este prezent, dar avocatul sau, Marian Nazat, a trecut si el pe la Parchetul General. Ceilalti doi acuzati din dosarul de spionaj economic, Michael Susak si Mircea Calin Flore, sunt plecati din tara.

Donciu, invinuit in cazul privatizarilor Posta Romana, Romtelecom si Radiocomunicatii

Radu Mihai Donciu este invinuit pentru scurgerea unor informatii din interior care au fost folosite in procesul de privatizare a societatilor Romtelecom, Posta Romana si Societatea Nationala Radiocomunicatii SA (Radicom).

Din aprilie 2006, Stantchev si-a intensificat legaturile cu Radu Mihai Donciu, in vederea aranjarii licitatiei pentru consultanta din privatizarea SC Radiocomunicatii, se spune in rezolutia de incepere a urmaririi penale. De data asta, Credit Suisse First Boston, firma ce il angajase pe bulgar, a iesit din cursa, iar Stamen Stanchev a sustinut compania CA-IB Corporate Finance Beratungs GmbH. Firma din urma a si castigat licitatia, procurorii spunand ca pentru rezultatul favorabil s-au utilizat informatii primite de la Stantcev care, la randul lui, le luase de la Donciu.

Mai mult, nu numai ca s-au folosit informatii din interior divulgate de Donciu, dar acesta ar fi participat la elaborarea stratagemei prin care a fost castigat contractul de consultanta. Studiind ofertele concurente, si-a dat seama ca e nevoie de unele retusuri pe oferta CA-IB, astfel incat aceasta sa castige contractul de consultanta pentru Radiocomunicatii. Pentru aceasta, ei au decis urcarea onorariul fix la 175.000 euro si scaderea comisionului de succes la 1,95 procente, din cat urma sa obtina statul vanzand Radiocomunicatiile.

Reteaua lui Stantchev a distorsionat grav concurenta de pe piata romaneasca

Din rezolutia procurorului Ciprian Nastasiu rezulta ca reteaua lui Stantchev a distorsionat grav mediul concurential si a afectat imaginea externa a Romaniei, ba chiar a pus in pericol aderarea la Uniunea Europeana, intrucat au fost incalcate obligatiile asumate in Capitolul 6 din Tratatul de aderare: "Politica in domeniul concurentei".

Bulgarul Stamen Stantchev este acuzat ca a organizat si coordonat un grup care procura de la inalti functionari si demnitari ai statului (si ei membri ai acestei retele), informatii economice secrete pe care le furniza apoi unor consortii ce faceau astfel concurenta neloiala celorlalte firme inscrise la licitatiile pentru importante contracte cu statul, se spune in rezolutia procurorului Ciprian Nastasiu.

De asemenea, activitatea retelei a pus in pericol securitatea statului pentru ca a afectat mediul de afaceri si a perturbat relatiile economice legate de obiective strategice ale economiei romanesti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri