Adoptarea regimului de tintire a inflatiei s-a dovedit un mare succes pentru reprezentantii BNR, in frunte cu Mugur Isarescu
Inflatia la sfarsitul anului trecut a fost de 4,87%, nivel ce se incadreaza in tinta de inflatie stabilita pentru 2006, cresterea preturilor de consum fiind de 0,74% in decembrie 2006 fata de luna percedenta, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

In luna noiembrie, inflatia atinsese un nou minim istoric de 4,67%. Cea mai mare influenta asupra indicelui preturilor de consum pe ansamblu a avut-o cresterea, in decembrie 2006 comparativ cu decembrie 2005, cu 8,33% a preturilor la marfurile nealimentare, care au contribuit cu 3,6 puncte procentuale la cresterea totala, urmata de majorarea cu 5,12% a tarifelor serviciilor, cu o contrbutie de 0,9 procente. Majorara preturilor la alimente cu numai 1%, in decembrie 2006 fata de decembrie 2005, a avut o contributie de 0,4 puncte procentuale.

Cresterea media anuala a preturilor bunurilor si tarifelor serviciilor de consum inregistrata in anul 2006 fata de media anului 2005 a fost de 6,6% pe total, 3,8% la marfuril alimentare, 8,5% la nealimentare si 8,2% la servicii.

Pentru anul trecut, Banca Nationala a Romanei a avut o tinta de inflatie de 5%, plus/minus un punct procentual, iar pentru anul acesta tinta este de 4%, plus/minus un procent.

Leul tare a tinut inflatia in frau

Amanarea majorarii preturilor administrate, cresterea moderata a pretului la alimente si aprecierea leului au permis atingerea tintei de inflatie in 2006, sustin analistii, citati de NewsIn. Acestia avertizeaza insa ca este posibil ca anul acesta presiunile inflationiste sa dea peste cap socotelile bancii centrale.

Analistii economici au pus atingerea tintei de inflatie de catre Banca Nationala a Romaniei, pe seama amanarii liberalizarii la preturile administrate, a cresterii moderate a pretului la alimente si a aprecierii cursului de schimb, dar avertizeaza asupra unei inversari de tendinta dezinflationista.

"Nu am avut o dezinflatie pe baza de competitie. Dezinflatia s-a facut cu amanarea liberalizarii preturilor administrate, ceea ce a avut efecte secundare in economie, traduse prin lipsa de productivitate in anumite sectoare, si pe scaderea preturilor la alimente, antrenata si de un efect de baza ", a declarat economistul sef al ING Bank Romania, Florin Catu.

"Piata isi da seama ca ceva e putred si ca fara ajutorul preturilor administrate banca centrala nu si-ar fi atins tinta", a spus analistul economic.

De asemenea, aprecierea leului a jucat un rol foarte important, insa nu este exclusa, la un anumit moment dat, o devalorizare, avand in vedere adancirea deficitului de cont curent, a afirmat Catu.

In opinia economistului ING, banca centrala nu va avea nicio sansa sa isi atinga tinta de inflatie anul acesta, daca se vor liberaliza preturile administrate.

Potrivit directorului de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, tinta inflatie a BNR pentru anul urmator este una realista.

Presiunile inflationiste in 2007

"Important este sa se continue procesul dezinflationist. Vor exista doua mari presiuni inflationiste anul viitor: politica salariala si deficitul de cont curent, care ar putea antrena o devalorizare a monedei nationale", a spus Voinea.

El a precizat ca este greu pentru banca centrala sa isi atinga tinta, daca vor avea loc alegeri anticipate.

Voinea a afirmat ca apreciarea monedei nationale a jucat principalul rol in rezultatul foarte bun al inflatiei de anul trecut: "Inflatia de anul trecut este periculos de dependenta de aceasta apreciere, si daca se schimba tendinta pot aparea probleme. De altfel, atingerea tintei de inflatie s-a facut cu pretul adancirii deficitului de cont curent".

Pe de alta parte, seful departamentului de cercetare macroeconomica al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, a apreciat ca banca centrala isi va atinge, anul acesta, tinta de inflatie, chiar si in conditiile liberalizarii preturilor administrate.

"Presiunea inflationista din partea preturilor administrate va fi diluata pentru anul 2007 si 2008. Pe de alta parte, vor exista scaderi de preturi la mai multe produse, determinate de aderarea la Uniunea Europeana, care vor echilibra impactul inflationist ", a spus Dumitru.

Economistul Raiffeisen a adaugat ca banca centrala a castigat enorm in credibilitate prin atingerea tintei de inflatie. Mai mult, a spus Dumitru, politica monetara ramane restrictiva, cu dobanzi real pozitive.

"BNR are nevoie de mai mult ajutor din partea guvernului, in sensul publicarii unui calendar strict al liberalizarii preturilor administrate", a mai spus analistul Raiffeisen.

Analistul sef al ABN Amro Romania, Radu Craciun, a declarat ca tinta de inflatie pentru anul urmator nu va fi atinsa, inflatia urmand a se situa la nivelul de 5,4%. "Preturile administrate ar putea aduce presiuni inflationiste, dar probleme ar putea aparea si la preturile alimentelor, avand in vedere efectul de baza de anul acesta", a afirmat Craciun.

Inflatia la sfarsitul anului trecut a fost de 4,87%, nivel ce s-a incadrat in tinta de inflatie stabilita pentru 2006, de 5%, de catre banca centrala. Pentru anul 2007, BNR are o tinta de inflatied e 4%, plus/minus un punct procentual.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri