Romania este, alaturi de Bulgaria, unul dintre statele cu cel mai mare procent al emigrantilor in scop lucrativ, dar cu toate acestea ei nu trimit multi bani acasa, doar 0,3% din Produsul Intern Brut pe 2004 provenind din banii trimisi din afara, a aratat un sondaj al Bancii Mondiale.
Potrivit studiului Migratie si bani transferati in tara, realizat de Banca Modiala, desi fenomenul migratiei e puternic in Romania, banii trimisi in tarile de origine ocupa o proportie relativ mica in produsul intern brut (PIB) al tarii, comparativ cu alte tari precum Moldova sau Bosnia Hertegovina, informeaza NewsIn. Datele Fondului Monetar International, citate de Banca Mondiala, arata ca banii trimisi in tara de romanii ce muncesc in strainatate reprezentau, in 2004, sub 0,3% din valoarea PIB-ului. Pentru Moldova, aceste sume aveau, in 2004 o pondere de peste 26% din PIB.

Raportul Bancii Mondiale a relevat ca nu toti cei care emigreaza trimit bani in tara natala. Sondaje facute pentru acest raport au aratat ca pentru Bulgaria, 80% nu fac acest lucru (n.r. nu trimit bani in tara); in Bosnia si Hertegovina, 37% si in Romania, 62%, a aratat studiul Bancii Mondiale.

Potrivit studiului, migratia in si din economiile in tranzitie din Europa si Asia Centrala a fost mare si va continua sa creasca pe masura ce rata natalitatii in scadere din cea mai mare parte a regiunii va duce la o cerere sporita de forta de munca tanara. Romania este tara cu cea mai mare proportie de persoane care emigreaza dintre cele sase tari in care a fost efectuat studiul, dar emigrantii romani doresc sa se intoarca in tara. Astfel, peste 20% din persoanele intervievate de Banca Mondiala sustin ca doresc sa stea in strainatate o perioada indelungata de timp, insa planuiesc intoarcerea in tara la un anumit moment.

In randul celor sase tari, Romania are, dupa Bosnia si Hertegovina, cel mai mic procent de persoane care pleaca temporar si se intorc relativ curand in tara natala. De asemenea, Romania inregistreaza, in randul tarilor incluse in sondaj, cel mai mic procent si la capitolul persoanelor ce pleaca temporar in strainatate, fara planuri de a se intoarce.

Potrivit Bancii Mondiale, reglementarea la nivel international a fenomenului migratiei ar trebui sa fie mai clara. Ar trebui imbunatatite si coordonarea dintre tari si acordurile bilaterale legate de migratie, care ar putea duce la o protectie mai buna a muncitorilor straini ce emigreaza temporar, arata institutia internationala.

Piata muncii are nevoie de un echilibru intre cerere si oferta. La capitolul cerere, tarile ce primesc imigranti ar putea pune bazele unor norme care sa limiteze angajarea celor fara documente, oferind astfel sansa angajatorilor sa primeasca oameni legal pentru diverse posturi. Un lucru de dorit ar fi promovarea dezvoltarii si coordonarea cu dorintele emigrantilor din Europa si Asia Centrala, mai mentioneaza raportul Bancii Mondiale.

Migratia circulara (n.r. emigranti care se intorc in tara natala) ar trebui sa fie unul dintre punctele comune ale tarilor la nivel international, deoarece majoritatea emigrantilor prefera sa petreaca perioade mai scurte de timp in alte tari si apoi sa se intoarca. Conform sondajului prezentat de Banca Mondiala, aproximativ 75% din emigrantii din Tadjikistan doresc sa plece temporar si sa se intoarca relativ curand in tara. Pentru Romania, ponderea acestor persoane este de circa 65%.

Institutia mai propune o alta masura care ar putea stimula migratia circulara, in cazul in care respectiva persoana este somer. Astfel, Banca Mondiala exemplifica prin introducerea de norme care spun ca ajutorul pentru somaj si pensiile pot fi platite emigrantului fie in tara natala, fie in tara care l-a primit.

Potrivit Bancii Mondiale, reducerea costurilor pentru transport ar putea micsora efectele sociale negative din separarea familiilor pe termen lung. Astfel, stimularea migratiei circulare duce si la diminuarea fenomenului de exod al creierelor pentru tarile din care emigreaza locuitori. O parte a emigrantilor, denumiti de tranzit, doresc sa ajunga in tari precum Statele Unite, Japonia si Europa de Vest si cauta drumul prin Europa si Asia Centrala. Rusia pare sa devina atat o tara de tranzit, cat si una din tarile cheie la nivelul migratiei din si spre tara. Ucraina, Azerbaijan si Romania sunt alte exemple din Europa si Asia Centrala care au o proportie semnificativa de populatii migratoare de tranzit, spune Banca Mondiala.

Ungaria este una din tarile ce primesc multi emigranti, cu un numar semnificativ de mare venind din Romania. Cei mai multi romani pleaca Romania pierde populatie catre aproape toate tarile, spune institutia internationala, o mare parte a a emigrantilor romani indreptandu-se catre Germania. Singura tara de la care Romania primeste emigranti este vecinul apropiat, Moldova, se afirma in raport. Sondajul Bancii Mondiale, publicat in raportul Migratie si bani transferati in tara, a fost efectuat pe Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Georgia, Republica Kirghiza, Romania si Tadjikistan.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri