Directorul Bancii Mondiale pentru Romania, Tatiana Proskuryakova, a aflat din presa ca Guvernul a renuntat la proiectul comun de construire a autostrazii Comarnic - Brasov. Referitor la afirmatiile potrivit carora nu a existat o intelegere cu Banca Mondiala pe aceasta tema, directorul institutiei a precizat ca Guvernul Romaniei a transmis o solicitare Bancii Mondiale in octombrie 2017 prin care cerea sprijin institutiei internationale in realizare proiectului.

"Investitia in autostrada Ploiesti-Brasov este parte a strategiei noastre. Am primit o cerere de pregatire a acestei operatiuni din partea Guvernului, anul trecut in octombrie. Am vazut informatiile din media, dar nu am primit nici o comunicare oficiala din partea Guvernului despre renuntarea la acest proiect. Am inteles din presa ca Guvenul nu mai vrea sa continuie acest proiect cu Banca Mondială si ca vor sa il dezvolte singuri. Trebuie sa spun ca sunt dezamagita pentru ca am investit mult in pregatirea acestui proces si aveam un plan bun", a explicat Tatiana Proskuryakova in cadrul unei conferinte de presa.

Aceasta a subliniat ca proiectul se referea la pregatirea investitiei, nu la finantarea in sine, insa nici varianta de a contribui cu o parte din bani nu era exclusa.

In acest context, directorul BM a precizat faptul ca situatai dezastruoasa din infrastructura romaneasca are drept cauza lipsa proiectelor bine pregatite, care se reflecta si in slaba absorbtie a fondurilor europene.

"Daca Guvernul vrea sa faca singur proiectul, nu avem nimic impotriva, dar este important sa fie bine pregatit. Stiu ca se vorbeste despre folosirea studiului de fezabilitate din 2005 ca baza pentru un aranjament de parteneriat public-privat. Avem dubii serioase ca va functiona acest lucru. 10 ani e prea mult timp. Studiul trebuie imbunatatit fundamental", a mai spus directorul BM.

Planul BM era sa atraga finantare europeana pentru autostrada

Intrebata fiind cati bani s-au cheltuit, pana in prezent, cu pregatirea proiectului, Tatiana Proskuryakova a spus ca nu suma cheltuita este importanta, ci este important ca proiectul sa fie dus la bun sfarsit.

"Nu este important cati bani am cheltuit. Initial, in proiect era prevazut un imprumut de 35 de milioane de euro, pentru stabilirea mecanismului de finantare a investitiilor viitoare. Apoi ar fi urmat inca o parte prin care Banca Mondiala ar fi putut contribui la construirea drumului. Dar, avand in vedere disponibilitate fondurilor europene, planul nostru a fost sa pregatim acest proiect impreuna, si apoi sa il propunem spre finantare din fonduri structurale. Ceea ce creed ca ar fi fost o afacere mai buna pentru Romnaia. Era mai mult un proiect pilot prin care sa aratam ca un drum bun se poate construi în Romania", mai spus Tatiana Proskuryakova.

Aceasta a adaugat ca, desi are incredre in presa, totusi va avea o discutie cu autoritatile pe aceasta tema.

Unde este adevarul?

Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, a declarat recent ca Romania nu are niciun contract cu Banca Mondiala pentru constructia autostrazii Ploiesti-Comarnic-Brasov.

„A fost o intentie, asumata de fostul premier Mihai Tudose, pentru a obtine asistenta tehnica din partea Bancii Mondiale, la care era legat si un credit de 35 de milioane de euro, inclusiv pentru revizuirea unui studiu de fezabilitate anterior. Ulterior, Guvernul a luat decizia de a include proiectul Brasov-Comarnic in noul pachet de parteneriate public-private, astfel ca s-a luat in discutie oportunitatea de a mai semna si acest imprumut”, a mentionat ministrul Transporturilor.

In octombrie 2017, Mihai Tudose, la acea data premier al Romaniei, a anuntat ca Guvernul a convins Banca Mondiala sa sprijine tara noastra in realizarea portiunii de autostrada.

"De la Banca Mondiala am solicitat ajutor tehnic. Tot ceea ce inseamna management de proiect sa fie la un organism intreg la minte. Ei sa fie managerii de proiect. Sa le spunem: asta-i tara, astia-s banii, noi vrem de aici si pana aici", spunea Tudose, pe 9 octombrie 2017.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri