Grupurile de producatori vor primi un sprijin financiar de pana la 100.000 de euro pe an din fondurile europene, masura avand drept scop transformarea agriculturii de subzistenta intr-o activitate aducatoare de profit, potrivit proiectului de dezvoltare rurala elaborat de Ministerul Agriculturii.
Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) doreste sa incurajeze asocierea producatorilor agricoli pentru ca fermele de subzistenta sa devina ferme comerciale aducatoare de profit, potrivit NewsIn. "Insuficienta cooperare a producatorilor agricoli pentru valorificarea pe piata a produselor a determinat o dezvoltare dificila a sectorului, mai ales din punct de vedere al competitivitatii", se arata in Programului National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR).

Potrivit acestui program, sprijinul financiar destinat grupurilor de producatori se va acorda in rate anuale in primii cinci ani de la data atestarii grupului. Valoarea sprijinului se va calcula in functie de productia comercializata anual de grup. Pentru a beneficia de acest sprijin financiar, grupul de producatori agricoli trebuie sa fie recunoscut de Ministerul Agriculturii. Conform legislatiei, un grup este alcatuit din cel putin cinci membri care valorifica in comun productia obtinuta. De asemenea, fiecare grup trebuie sa dispuna de o structura de conducere dar si de mijloace tehnice care sa-i asigure functionarea.

Daca solicitarea este eligibila, grupul poate sa primeasca cel mult 100.000 de euro in primii doi ani. in al treilea an, valoarea stimulentului financiar incepe sa scada, ajungand la cel mult 50.000 de euro, dupa cinci ani. Plata primei rate se va face la un an de la data la care grupul de producatori este recunoscut. PNDR stabileste politicile si actiunile de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, in domeniile agricol, silvic si dezvoltare rurala, dar si proiectele de investitii. Doar dupa aprobarea acestuia de catre Comisia Europeana, se vor putea accesa fondurile europene destinate dezvoltarii rurale.

Potrivit reprezentantilor MAPDR, programul de dezvoltare rurala va fi transmis la Bruxelles in aceasta vara. Ministrul agriculturii Dan Motreanu a declarat, recent, pentru NewsIn, ca a primit asigurari din partea comisarului european pentru agricultura Mariann Fischer -Boel ca programul va fi aprobat in timp util, astfel incat fondurile europene sa ajunga la fermieri in acest an.

Pentru perioada 2007-2013, finantarea pentru dezvoltare rurala se realizeaza atat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), cat si din bugetul national. Romania trebuie sa cheltuiasca 500 de milioane de euro in 2007, din totalul fondurilor europene de 7,5 miliarde de euro, alocate de UE pentru dezvoltare rurala, pana in 2013.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri