Pilonul II de pensii private obligatorii ar putea crea un deficit asigurarilor de stat de circa doua miliarde euro in urmatorii cinci ani, insa s-ar putea ca in bugetul general consolidat sa nu apara acest deficit, a spus ministrul finantelor, Sebastian Vladescu. Nu pot sa va zic acum cum va finanta Romania deficitul, a spus Vladescu citat de NewsIn. Vor exista mai multi factori de care se va tine cont in acest sens, a explicat ministrul finantelor. S-ar putea sa nu avem deficit.

Costurile necesare implementarii pilonului II de pensii obligatorii administrate privat se intind pe o perioada de cinci-sapte ani. Cred ca doua miliarde euro pot fi sustinute de bugetul Romaniei, tinand cont de beneficiile aduse, a precizat Vladescu. Ministrul vede un deficit de circa 400 milioane anual, ceea ce ar impovara bugetul cu circa 0,2-0,3% din produsul intern brut (PIB) estimat pe urmatorii cinci ani.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) inca nu a discutat despre modul cum va fi acoperit acest deficit, insa acest lucru se va stabili in urmatoarele luni. MFP lucreaza in acest sens la un proiect de simplificare a finantarii deficitulul, a declarat Vladescu. Ministrul finantelor a precizat ca vede in sala jurnalisti tineri, insa acestia vor intelege abia in 30-40 de ani ce inseamna sistemul pensiilor private.

Din august, persoanele eligibile vor putea sa isi aleaga in termen de patru luni un fond de pensii private obligatorii la care sa adere. in cazul in care nu au ales, vor fi transferati aleatoriu unui fond de pensii.

Introducerea fondurilor de pensii din pilonul II va crea un deficit in bugetul asigurarilor sociale de stat de 0,1-0,2% din PIB in 2007, circa 150 de milioane de euro, potrivit unor declaratii anterioare ale oficialitatilor. Institutiile de colectare si evidenta pentru fondurile de pensii din pilonul II vor fi Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). Potrivit legii, la pilonul II al sistemului de pensii vor participa obligatoriu tinerii cu varsta pana in 35 de ani. Persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani vor putea participa optional la acest sistem, cele peste 45 de ani neputand participa.

In primul an de functionare a pilonului II al sistemului de pensii, catre fonduri de pensii administrate privat vor fi transferate doua procente din contributia la asigurarile sociale de stat, contributia transferata urmand sa fie majorata cu 0,5% pe an, pana la 6%, in interval de opt ani.

Nivelul contributiei la pilonul II de pensii private obligatorii, de 2% din salariul brut ar putea fi marit dupa "rodarea" pietei in maximum trei-patru ani, deoarece piata il considera mic, a declarat recent pentru NewsIn presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea. Nivelul contributiei la pilonul II de pensii private obligatorii de 2% este considerat mic de viitorii administratori de fonduri de pensii, insa ritmul cresterii de 0,5% pe an ar putea fi marit dupa o perioada de "rodare" a pietei de maximum trei-patru ani, a spus Oancea.

Modalitatea de plata a pensiilor private va fi reglementata printr-o lege speciala, care va fi elaborata in urmatorii trei ani.

Introducerea pensiilor private ar putea intarzia din cauza sistemului informatic

Punerea in functiune a pilonului II de pensii private obligatorii ar putea sa fie amanata dupa ianuarie 2008, daca sistemul informatic de administrare a transferului contributiilor de la stat catre fondurile privat nu va fi gata la timp, a declarat citat de NewsIn, ministrul muncii, Gheorghe Barbu.

Este poate mai bine ca incepem mai tarziu, deoarece avem experienta Poloniei, de exemplu, a spus presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Mihai seitan. Polonia a intampinat probleme in implementarea pilonului II din cauza ca nu a fost pus la punct un sistem care sa permita transferul contributiilor de la stat in administrare privata pe conturi individuale ale participantilor, ceea ce a intarziat cu doi-trei ani cu transferul.

O sa intarziem implementarea daca nu va fi gata transferul, a spus ministrul muncii. Pe de alta parte, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a afirmat ca sistemul va fi pregatit in timp util. Barbu a mai precizat ca implementarea pilonului II nu va pune in pericol majorarile de pensii prevazut prin lege.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri