Nivelul scazut de salarizare si recenta aderare a Romaniei la Uniunea Europeana alimenteaza un val de emigrari care ar putea duce la incetinirea boom-ului economic inregistrat de tara noastra in ultimii ani, informeaza editia online a cotidianului Spiegel.
Pentru a putea depasi criza din numeroase sectoare industriale cauzata de lipsa fortei de munca, Sorin Nicolescu, proprietarul unei fabrici de confectii, a venit cu o idee originala, aceea de a angaja 800 de muncitori chinezi.

"Explicatia este foarte simpla", a declarat Nicolescu, managerul general al concernului suedez Wear Company. "Nu avem angajati romani pentru ca au plecat sa munceasca in tarile Europei de Vest si Centrale".

Investitorii straini au fost atrasi de Romania, o tara saraca din Balcani, datorita salariilor mici si recentei aderari la spatiul economic european. Insa, aceeasi factori, vor sta la baza unui masiv val de emigrari care ar putea pune in pericol cresterea economica.

"Acest fenomen exista dinaintea integrarii in UE", sustine Ana Murariu, director de productie in cadrul Wear Company. "Acum insa situatia s-a inrautatit".

Romania, care are o populatie de 21,6 milioane locuitori (in scadere cu 0,2% pe an), a inghitit 9 miliarde de euro anul trecut din investitii straine directe. Aceste sume au contribuit substantial la cresterea economica de 7% din 2006, in conditiile in care rata somajului inregistrata la inceputul anului a fost de 5,4%, sub media UE.

Cu un salariu mediu net care se ridica, in prezent, la aproximativ 280 de euro, aproximativ 2 milioane de persoane (peste 8% din populatia tarii) au plecat din tara, incepand cu 1990 si pana astazi, conform estimarilor unor analisti.

Italia si Spania se situeaza in topul tarilor alese de romanii dornici de castiguri mai mari decat in Romania. Munca depusa de acestia este cu preponderenta fizica, iar salariile mai mici decat ale muncitorilor locali.

Nicolescu a decis sa caute mana de lucru in China atunci cand companiile partenere din aceasta tara l-au pus in legatura cu o agentie specializata. Chinezii care si-au gasit astfel un loc de munca au platit in jurul a 2.000 de dolari pentru transport, plus comisionul agentiei, conform declaratiilor unui muncitor.

Odata ajunsi in Bacau, un oras industrial cu 180.000 de locuitori, la cca. 300 km. de Bucuresti, incep lucrul intr-un depozit imens, dar sters, de la periferia orasului.

In interior, aproximativ 170 de chinezoaice lucreaza de zor la masinile de cusut, inconjurate de un morman de materiale finisate sau nu. Toata productia este realizata pentru export, cele mai multe dintre articole fiind sport, create pentru branduri precum Prada sau Carrefour. Capacitatea fabricii este insa mult mai mare, aceasta fiind pregatita ca pana la sfarsitul lunii mai sa mai primeasca inca 500 de muncitoare din China.

Salariul net al unei muncitoare se ridica la aproximativ 260 euro pe luna (860 RON), aproape dublu fata de salariul minim pe economie de 132 euro (440 RON).

Compania a fost nevoita sa isi suspende productia in 2003, din cauza scaderii drastice a numarului de angajati (romani). Nicolescu a declarat ca a dat anunturi in presa locala si la agentiile specializate pentru cateva sute de locuri de munca, dar a ramas fara raspuns.

"Este o munca grea, dar este platita foarte prost', recunoaste Nicolescu. Tot el sustine ca, in aceasta industrie, este foarte dificila inlocuirea muncitorilor aflati in pragul pensiei cu personal tanar.

'Nu sunt prea incantat sa folosesc muncitori straini, deoarece trebuie sa le asigur cazarea si masa" in plus fata de remuneratia lunara, a adaugat acesta. Costurile suplimentare pentru un angajat de ridica la aproape 100 de euro, pe langa cei peste 500.000 de dolari cheltuiti pentru constructia dormitoarelor.

Criticii sunt de parere ca Nicolescu ar gasi muncitori romani daca ar oferi salarii mai bune. In replica, managerul companiei sustine ca produsele sale si-ar pierde competitivitatea pe piata internationala daca ar mari nivelul remuneratiei, evidentiind faptul ca si asa foarte multi producatori din industria textila si-au mutat afacerile in China, in defavoarea Europei.

'Sunt tratati foarte frumos. Traiesc chiar mai bine decat multi dintre romanii plecati in afara' a declarat Cornelia Barbu, directoarea Oficiului pentru Ocuparea Fortei de Munca Bacau, despre situatia muncitoarelor din China.

Xiu Xian Hong, care a venit in Bacau in iulie 2006, este de aceeasi parere, desi recunoaste ca ii este foarte dor de fetita ei in varsta de numai 3 ani si de sotul care o asteapta acasa. Aceasta intentioneaza sa ramana in Romania cel putin 3 ani, timp in care spera sa stranga suficienti bani pentru a-si deschide o mica afacere la intoarcerea in tara.

Desi in centrul Bacaului se ajunge foarte usor cu mijloacele de transport public, muncitoarele isi petrec mare parte din timpul liber in complexul fabricii, jucand carti, citind sau urmarind programele chinezesti transmise prin satelit.

Dimensiunea fenomenului emigrationist este evidentiata si de numarul mare de curse care pleaca din Bacau catre diferite destinatii europene. Operatorul aerian low-cost Blue Air ofera 6 curse saptamanle pe ruta Bacau - Italia, in timp ce compania de transport Atlassib opereaza 10 curse pe zi din Bacau catre orase din Italia.

Populatia Romaniei se va reduce destul de mult in urmatorii ani, ajungand ca in 2050 sa scada pana la 15,5 milioane de persoane (-29%), conform statisticilor.

Analistii estimeaza ca muncitorii romani s-ar putea intoarce in tara, numai atunci cand nivelul salariilor ar ajunge la 3/4 din cel al statelor vest europene.

Insa asa cum unii pleaca, se vor gasi altii sa le ia locul. Va trebui sa ne obisnuim cu aceasta noua dimensiune a mobilitatii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri