Cu totate ca doar unul din 10 romani au un plan de pensii in acest moment, peste 60% din populatie considera cu nu va putea trai doar din pensia de la stat, potrivit raportului Atitudinea consumatorilor cu privire la economisire 2006, publicat de Aviva.
La nivel mondial, sase din zece persoane care mai au putin pana la pensie sunt slab pregatiti pentru rigorile financiare ale pensionarii, ceea ce ne duce cu gandul la o criza globala legata de varsta a treia, se mentioneaza in raportul Consumer Attitudes toSavings Survey 2006, citat de Aviva.

Studiul realizat demonstreaza ca pensiile nu reprezinta doar o problema locala, ci un domeniu de interes la nivel mondial. in general, populatia din intreaga lume care mai are putin pana la pensionare pare sa inteleaga si sa accepte faptul ca termenul varsta de pensionare nu mai este specific unei anumite vaste si devine din ce in ce mai ambiguu,a comentat Richard Harvey, director executiv al Grupului Aviva.

Potrivit lui Sian Davies, director executiv al Henley Centre Headlight Vision, sondajul demonsreaza nevoia consumatorilor de a redresa balanta dintre varsta la care ei spera sa se retraga din activitate si abilitatea de a acoperi total nevoiel financiare pe durata pensionarii.

"In Romania 35% din populatie a declarat ca nu stie unde sa mearga pentru a obtine o recomandare cu privire la planificarea perioadei pensionarii. Acest lucru este inacceptabil", sustine Shah Rouf, presedintele Aviva Asigurari de Viata. Deciziile financiare pot fi uneori dificile din cauza limbajului de specialitate care nu este intotdeauna accesibil. Acest lucru ii sperie pe oamenii care refuza sa afle mai mult sau sa cumpere ceva despre care nu stiu daca va raspunde cel mai bine nevoilor lor. Se intampla de multe ori ca oamenii sa isi doreasca pur si simplu sa discute despre optiunile lor financiare si sa nu cumpere nimic, mai spune Rouf.

Aviva va folosi 5,14 mil. lei pentru administrarea de fonduri de pensii private

Actionarii Aviva Asigurari de Viata SA au decis ca vor utiliza 5,15 milioane lei exclusiv pentru administrarea de fonduri de pensii private (pilonul III), iar 4,13 milioane lei pentru asigurari, potrivit unei hotarari a adunarii generale (AGA) publicata in Monitorul Oficial.

Banii provin din aportul in numerar adus de actionarul majoritar Aviva International Holdings Limited, in cadrul majorarii de capital decisa de actionarii societatii de asigurari la sfarsitul anului 2006. in urma majorarii de capital, Aviva International Holdings Limited detine 99,9998% din actiunile societatii, iar 0,0002% din capitalul social este detinut de CGU Romania Holdings SRL.

Ca urmare a majorarii, capitalul social al companiei a crescut de la 90,38 milioane lei la 99,66 milioane de lei. Aviva Asigurari de Viata a intrat pe piata din Romania in anul 2000 si dispune, in prezent, de o retea formata din patru centre de dezvoltare si aproape 20 de agentii. Volumul primelor brute subscrise ale Aviva Asigurari de Viata, divizia romaneasca a celui mai mare asigurator din Marea Britanie, a urcat anul trecut cu 30,7% fata de 2005, la 63,98 milioane lei (18,9 milioane euro), iar activele societatii au crescut cu 31,2% la 134,5 milioane lei (49,7 milioane euro).

Potrivit oficialului Aviva Asigurari de Viata, 45% dintre romani vor sa discute cu cineva care le intelege nevoile, iar lipsa accesului la servicii financiare de planificare profesioniste este una din cauzele principale pentru care romanii nu sunt pregatiti pentru pensionare.

In cazul romanilor, pensia medie de stat este in momentul de fata de doar 289 lei pe luna, comparativ cu salariul mediu net de 828 lei, in conditiile in care cheltuielile nu se reduc odata cu pensionarea, ci raman aproape constante, se afirma in studiu.

Studiul anual, prin care s-au intervievat timp de patru ani 80.000 de oameni din 24 de tari, inclusiv Romania, condus de Henley Centre Headlight Vision si GfK a decoperit ca 48% dintre pensionari regreta ca nu au facut mai mult pentru a se putea intretine in perioada pensionarii, iar mai mult de jumatate dintre cei aflati inainte de pensionare se asteapta sa fie nevoiti sa continue sa lucreze si in perioada pensiei pentru a se putea intretine. Sondajul Consumer Attitudes to Savings a fost intreprins in 2004 in 11 tari, in 2005 in 16 state si in 21 tari in 2006, printe care, Hong Kong, Spania, Taiwan, China, Republica Ceha, Ungaria, India, Lituania, Polonia, Rusia, Turcia, Marea Britanie, Irlanda, Australia, Statele Unite ale Americii, Singapore, Italia, Olanda, Franta si Germania, iar Romania a fost introdusa in studiu in anul 2006.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri