Agentia Municipala pentru Ocuparea Fortei de Munca (AMOFM) nu a cheltuit niciun leu din banii alocati pentru formare profesionala in 2005 si 2006, pentru ca angajatorii nu sunt interesati sa-si specializeze angajatii, a declarat presedintele AMOFM, Dumitru Pelican.

Potrivit lui Dumitru Pelican, AMOFM a avut alocati de la bugetul asigurarilor pentru somaj un miliard de lei vechi, din care nu a cheltuit niciun leu pentru ca anagajatorii nu au fost interesati sa-si specializeze angajatii. Oficialul AMOFM a precizat ca majoritatea patronilor i-au explicat ca nu-si formeaza profesional angajatii din cauza mobilitatii fortei de munca, majoritatea lucratorilor schimbandu-si locul de munca foarte des.

Potrivit legii privind stimularea ocuparii fortei de munca, angajatorii care organizeaza cursuri de formare profesionala pot beneficia de o subventie din bugetul asigurarilor pentru somaj reprezentand jumatate din cheltuieli pentru cel mult 20% din personalul angajat.

Totodata, Pelican a mai adaugat potrivit NewsIn ca AMOFM va organiza anul acesta mai multe cursuri gratuite pentru persoanele fara slujba, care vor fi specializate in meserii precum bucatar, coafor, ospatar, tamplar sau dulgher. La sfarsitul lunii aprilie, agentia va organiza, in colaborare cu Patronatul Roman si cu Administratia Penitenciarelor mai multe cursuri de calificare pentru detinutii care mai au cateva luni pana la iesirea din detentie.

Legea prevede ca pot participa la cursurile de calificare gratuite persoanele care nu au un loc de munca sau care realizeaza venituri mai mici decat salariul minim pe economie, au absolvit o institutie de invatamant si nu si-au gasit un loc de munca sau si-au reluat activitatea dupa incetarea concediului pentru cresterea copilului. Conform legii, se mai pot inscrie la aceste cursuri gratuite si persoanele care se afla in detentie si care mai au de executat cel mult noua luni de pedeapsa.

Potrivit lui Dumitru Pelican, Romania se afla pe penultimul loc in Europa in ceea ce priveste participarea la cursuri de formare profesionala, cu o rata de aproximativ cinci procente, in timp ce rata medie de participare la formarea profesionala in Europa este de 25%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri