Lipsa unei strategii postaderare, ce trebuia finalizata la 16 aprilie 2007, va avea consecinte grave asupra economiei romanesti, pe termen lung, potrivit presedintelui Federatiei Patronatelor din Industria Usoara (FPIU), Maria Grapini
In opinia lui Grapini, care este unul din membrii grupului de lucru pentru strategia de aderare, intarzierea aprobarii acestei strategii va avea efecte pe termen lung asupra mediului economic din Romania. "Practic, ne scoate din piata. Partenerii externi nu stau sa ne astepte pe noi sa ne adoptam strategiile, sa ne aliniem la Uniunea Europeana. Ei vor sa respectam datele si termenele pe care ni le-am asumat", a declarat Grapini pentru NewsIn.

Presedintele FPIU a mai declarat ca aceasta strategie trebuia sa fie gata inca de anul trecut, ca, la momentul aderarii la UE Romania, sa fie pregatita din toate puncetele de vedere. "Termenul pe care ni l-am fixat pentru finalizarea strategiei a fost 16 aprilie, dar, din pacate, nu am reusit sa il respectam. Din acest punct de vedere, nu avem o responsabilitate pe plan extern, insa pe plan intern consecintele acestei intarziei vor fi foarte mari", explicat Grapini.

Principala preocupare a Romaniei ar trebui sa fie corelarea legislatiei la cea europeana, deoarece, in prezent, legile romanesti sunt divergente cu cele ale UE. "In plus, trebuie regandit sistemul institutional, deoarece functionarii romani nu sunt pregatiti pentru a face fata rigorilor Uniunii Europene", a adaugat Gaprini.

Strategia nationala post aderare a Romaniei este structurata in doua parti. Prima cuprinde perioada 2007-2013, iar cea de a doua, intervalul 2014-2020. Pentru 2007-2013, strategia prevede: cresterea competitivitatii economiei romanesti, diminuarea disparitatilor sociale si regionale, cresterea gradului de valorificare a resurselor sistemului economico-social, asigurarea convergentei pentru adoptarea cu succes de catre Romania a monedei euro la 1 ianuarie 2014 si consolidarea pozitiei Romaniei in procesul constructiei europene.

Obiectivele pentru perioada 2014-2020 sunt participarea activa la procesul de decizie europeana, implementarea standardelor europene in domeniile economic, institutional, social, atenuarea efectelor crizei demografice, consolidarea clasei de mijloc si consolidarea descentralizarii administrative.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri