Patru state ale Uniunii Europene si-au manifestat ingrijorarile privind progresul reformelor din justitie din Romania si Bulgaria, considerand ca CE scapa de sub control cele doua state
Marea Britanie si Franta si-au unit fortele pentru a cere ca Bruxelles-ul sa-si inaspreasca pozitia fata de coruptia "grava" din Romania si Bulgaria, in conditiile in care exista voci care sustin ca noile membre UE incep sa fie scapate de sub control, scrie Financial Times.

In plus, reprezentantii Suediei si Olandei si-au exprimat temerile in privinta faptului ca Comisia Europeana nu isi ia in serios promisiunea de a mentine presiunea asupra celor doua state pentru a finaliza reformele legislatiei promise, subminand astfel credibilitatea procesului de extindere al Uniunii.

Statele mentionate si-au manifestat temerile in cadrul unei intalniri private desfasurate in aceasta luna, sustinand ca Franco Frattini, comisarul european pentru Justitie, s-a apropiat prea mult de cele doua state pe care le monitorizeaza.

Spre exemplu, scrie FT, decizia comisarului de a merge la schi impreuna cu ministrul bulgar de interne, Rumen Petkov, a starnit consternare in multe state membre UE. In apararea lui Frattini a venit purtatorul sau de cuvant, care a mentionat ca intamplarea s-a produs in timpul unui weekend de lucru in Bulgaria, respingand “in cei mai duri termeni posibili” orice sugestie privind un conflict de interese.

Cu toate acestea, mai multi ambasadori ai tarilor membre UE sustin ca declaratiile comisarului Frattini privind progresele Bulgariei nu reflecta situatia “foarte, foarte grava” potrivit unei caracterizari realizate de un comisar. "Credibilitatea extinderii pusa in pericol si daca nu ne putem ocupa serios de aceasta situatie, concluzia va fi aceea ca nu putem admite in UE astfel de tari pe viitor", a spus diplomatul citat.

Ambasadorii Marii Britanii, Frantei, Suediei si Olandei au cerut secretarului general al CE, Catherine Day, sa verifice rapoartele intocmite de echipa lui Franco Frattini, Catherine Day conducand o echipa care are ca atributie supervizarea modului in care raportul va fi redactat. Reprezentantii celor patru state au mentionat ca doresc prin aceasta masura sa fie siguri ca raportul, care va fi dat publicitatii in iunie, va fi cat se poate de riguros intocmit.

Romania si Bulgaria au fost admise in Uniunea Europeana la inceputul lui 2007, fiind impulsionate sa urgenteze procesul de reforma in justitie, inclusiv eforturile impotriva coruptiei. Autoritatile europene au impus un proces de monitorizare celor doua state, amenintand cu suspendarea fondurilor europene si cu nerecunoasterea deciziilor instantelor din cele doua state, daca reformele nu vor fi duse la capat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri