Veniturile populatiei au crescut, bugetul incaseaza in continuare mai putin
In urmatoarele luni, autoritatile va trebui sa ia masuri pentru a preveni un final nefericit al unui inceput salutar. Dupa patru luni de cota unica, vistieria statului se umple din impozite indirecte si din executarile silite aplicate agentilor economici. Cifrele arata o scadere a incasarilor bugetare din impozitul pe venit si din impozitul pe profit, capitole unde cotele de impozitare au scazut de la un maxim de 40%, respectiv 25% la 16%, insa aceleasi cifre prezinta o situatie imbunatatita a castigurilor medii nete ale populatiei.

Daca bugetul a pierdut in primele patru luni 1% din sumele colectate in aceeasi perioada a anului trecut din impozitul pe venit, populatia a primit, in luna martie, cu 21% mai multi bani fata de martie 2004.

Conform datelor prezentate de Institutul National de Statistica, in luna martie, salariul mediu net a fost de 7.082.857 lei, mai mare cu 5,1% fata de cel din februarie 2005. Majorarea castigurilor populatiei s-a reflectat in buget prin cresterea incasarilor din TVA cu 40%, in luna aprilie, comparativ cu aprilie 2004. Alte impozite indirecte care au contrabalansat pierderea din aplicarea cotei unice au fost accizele si taxele vamale. Devansarea calendarului de armonizare a nivelului accizelor cu cele din Uniunea Europeana a determinat o crestere cu 33% a incasarilor din acest impozit pe a patra luna a anului comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. In perioada scurta de la aplicarea cotei unice, putem vorbi de consecintele noului sistem fiscal doar in date statistice.

Statistic, atat bugetul de stat a avut incasari mai mari fata de anul trecut, cu 14%, cat si populatia a beneficiat de salarii medii nete mai mari. In realitate, cresterea accizelor, masurile de executare silita si o usoara crestere a consumului in luna aprilie au reprezentat baza sumelor suplimentare aduse la buget. In privinta castigurilor nete ale populatiei, o mare parte din cresterea acestora s-a datorat regularizarii impozitului din anul 2004, renegocierii salariilor si cresterii productiei. Conform unui sondaj al Mercury Research, peste jumatate din respondenti (55%) au afirmat ca noul sistem de impozitare nu le-a afectat in vreun fel venitul net, 20% spun ca venitul a crescut, iar pentru 9% venitul a scazut. Dintre cei ale caror venituri au crescut in urma introducerii cotei unice, cei mai multi (86%) au afirmat ca au alocat surplusul de bani unor cheltuieli curente cum ar fi mancare, intretinere si doar 5% au economist banii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri