Valoarea punctului de pensie va creste, in 2008, la 37,5% din salariul mediu brut, in doua etape, de la 31%, in prezent, iar majorarea pana la 45%, cum a cerut PSD, va fi posibila abia in 2009 sau chiar 2010, a declarat, citat de NewsIn, la Comisia de munca a Camerei, ministrul Varujan Vosganian.
Prezent la dezbaterea proiectului de lege pentru majorarea pensiilor propus de PSD, la Comisia de munca si protectie sociala a Camerei Deputatilor, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian a spus ca majorarea pensiilor la 45% din salariul mediu brut pe economie, ceruta de social-democrati, nu este posibila anul viitor, din cauza resurselor bugetare insuficiente.

Vosganian a aratat ca, potrivit calculelor Ministerului de Finante, majorarea pensiilor la nivelul propus de PSD necesita un efort bugetar de 6,4 miliarde lei, in conditiile in care guvernul va adopta, tot in 2008, alte doua masuri care vor diminua veniturile bugetare. Astfel, ministrul a precizat ca reducerea contributiilor cu 6%, in 2008, precum si transferul a altor 2 procente la pensiile private obligatorii vor determina o presiune semnificativa asupra bugetului.

Ministrul a afirmat ca majorarea punctului de pensie la 37,5%, de anul viitor, in doua etape - de la 1 ianuarie si de 1 iulie - va insemna o crestere reala a pensiilor cu 40%.

Prezent, de asemenea, la dezbateri, ministrul muncii, Paul Pacuraru, a anuntat ca majorarea va duce valoarea punctului de pensie la 523 lei incepand de la 1 ianuarie, de la 396 lei, in prezent, si la 568 lei de la 1 iulie anul viitor.

Pacuraru a preconizat ca valoarea punctului de pensie va ajunge 747 lei, in 2009.

Referitor la sursele de finantare a cresterilor punctului de pensie, Vosganian a anuntat ca va face unele modificari ale bazei de impozitare la care se platesc contributiile sociale, in scopul de a mari veniturile bugetare. Una dintre masuri vizeaza eliminarea prevederii care limiteaza plata contributiilor sociale de catre angajatori la cinci salarii medii brute lunare inmultite cu numarul mediu de angajati. O alta masura se refera la egalizarea bazei de impunere a contributiilor sociale la 9,5% pentru toate tipurile de venituri, precum prime sau stimulente.

Vosganian a estimat ca, prin aceste masuri, statul va strange 6,2 miliarde lei, suma care va fi folosita pentru majorarea pensiilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri