Comisia Europeana (CE) si Guvernul vor investi noua milioane de euro in sase proiecte din domeniul securitatii nucleare din Romania, unul dintre ele vizand imbunatatirea procesului de evaluare a Unitatii 1 de la Cernavoda, potrivit publicatiei saptamanale a executivului, EU-RO Newsletter.

"Guvernul a aprobat in sedinta din 4 iulie printr-un Memorandum semnarea Acordului de finantare referitor la Programul de sprijin comunitar in domeniul securitatii nucleare pentru Romania, 2006. Pentru acest program asistenta financiara nerambursabila din partea Uniunii Europene este in valoare de 7,7 milioane de euro, iar restul de 1,3 milioane de euro reprezinta co-finantare din partea statului roman", se precizeaza in publicatia Guvernului.

Acordul de finantare prevede ca autoritatile romane au termene limita pentru contractarea fondurilor pana la 30 octombrie 2008, iar termenul final pentru executarea contractelor este 30 noiembrie 2009.

Banii vor fi investiti in sase proiecte de imbunatatire a securitatii nucleare. Primul proiect vizeaza imbunatatirea capabilitatii personalului Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) in vederea evaluarii Raportului Periodic de Securitate Nucleara pentru centrala nucleara Cernavoda, Unitatea 1. Beneficiarul fondurilor alocate pentru acest proiect este CNCAN.

Al doilea proiect prevede consolidarea, din punct de vedere tehnic a CNCAN si a capabilitatii sale pentru asigurarea protectiei impotriva radiatiilor rezultate in urma folosirii de dispozitive medicale generatoare de radiatii ionizate.

Cel de-al treilea proiect de securitate nucleara se refera la autoritazea construirii depozitului national Saligny. "Pana la finalul lui 2007 se va lua o decizie in privinta adaptabilitatii sitului Saligny pentru constructia unui depozit la mica adancime pentru deseuri radioactive de nivel scazut si mediu. Institutia beneficiara este Agentia Nationala pentru Deseuri Radioactive", potrivit EU-RO Newsletter.

Al patrulea proiect din domeniul energiei nucleare sprijina actiunea de dezafectare din punct de vedere tehnic in conditii de siguranta a reactorului de cercetare VVR-S de la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei si va furniza echipamentele necesare pentru primele doua faze ale dezafectarii. Agentia Nucleara va dezafecta reactorul de cercetare VVR-S, care a fost oprit inca din 1997. In anul 2002 Guvernul a decis dezafectarea acestui reactor si a fost elaborat planul de dezafectare.

Cel de-al cincilea proiect are in vedere modernizarea centralei de tratare a deseurilor radioactive a Institutului de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei. Institutul va beneficia de fonduri pentru reutilarea instalatiilor de tratare si reconditionarea deseurilor radioactive. Reconditionarea acestor instalatii este o conditie esentiala pentru dezafectarea reactorului de cercetare mai sus mentionat.

Ultimul proiect vizeaza modernizarea instalatiei de depozitare a deseurilor radioactive Baita-Bihor, intrucat echipamentele s-au degradat in timp si au nevoie urgenta de renovare. Depozitul de la Baita—Bihor functioneaza din anul 1985, desi la acea data locatia nu era inca definitiv echipata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri