Productivitatea muncii in industrie a coborat in iunie cu 2,2% fata de luna anterioara, pe fondul scaderii productiei industriale in a sasea luna a acestui an fata de mai, arata datele transmise de Institutul National de Statistica (INS).
In primele sase luni ale anului, productivitatea muncii in industrie a urcat cu 10,8% fata de intervalul similar din 2006. Fata de luna iunie 2006, productivitatea muncii in industrie a urcat cu 8,7%, mai arata INS. Totusi, in primul semestru, cresterea productivitatii muncii in industrie s-a temperat usor fata de avansul inregistrat in intervalul ianuarie - mai 2007, de 11,2% fata de perioada similara din 2006.

Avansul productivitatii muncii din industrie se mentine in primele sase luni ale acestui an mult sub rata de crestere a salariului mediu net, care era in luna iunie, in termeni nominali, cu 22,5% mai mare decat in iunie 2006 si cu 18% mai mare in termeni reali, tinand cont de inflatia din intervalul analizat.

Mai mult decat atat, in luna iunie a acestui an, comparativ cu luna precedenta, multi dintre principalii indicatori de conjunctura economica au inregistrat scaderi. Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, principalii indicatori de conjunctura economica, cu exceptia cifrei de afaceri din serviciile de piata pentru populatie, au inregistrat insa cresteri semnificative.

Productia industriala a scazut in luna iunie cu 2,7% fata de luna precedenta din cauza reducerii productiei in industria prelucratoare cu 3,6%, necompensata decat partial de avansul de 2,3% din industria extractiva si de 3,8% din sectorul energiei electrice si termice, gaze si apa.
Principalele resurse de energie primara, in intervalul ianuarie - iunie 2007, au totalizat 20,1 milioane tone echivalent petrol, in scadere cu 5,3% fata de perioada echivalenta a anului trecut, ca urmare a diminuarii productiei cu 3,2% si a importului cu 8,3%.

Productia de energie electrica a insumat in primele sase luni ale anului 30.058,6 milioane kWh, in scadere cu 4,2% fata de perioada corespunzatoare din anul 2006. Consumul final de energie electrica in aceeasi perioada a fost cu 1,6% mai mare fata de perioada corespunzatoare a anului 2006, iar in cadrul acestuia, iluminatul public a crescut cu 5,8%, iar consumul populatiei cu 4,8%.

Valoarea lucrarilor de constructii s-a majorat in primul semestru al anului cu 31,4% fata de perioada corespunzatoare din 2006, sustinuta de avansul de 35,4% inregistrat la constructia de cladiri nerezidentiale si de cel de 33,4% la cladirile rezidentiale. In iunie, avansul lucrarilor de constructii a fost ceva mai temperat, de 28,7% comparat cu iunie 2006, mentinandu-se insa mult peste cresterrile inregistrate in celelalte sectoare economice.

Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul, care exclude vanzarile de autovehicule si motociclete, a urcat in primele sase luni cu 9,6% fata de aceeasi perioada din 2006, sustinuta de avansul puternic al vanzarilor de produse nealimentare si alimentare. Cresterea cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul din primele sase luni ale anului a provenit in special din vanzarea de marfuri nealimentare, care a avansat cu 10,2%, in timp ce vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au urcat intr-un ritm usor mai temperat, de 9%.

Cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor si comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule a inregistrat o crestere cu 43,2% in primele sase luni ale acestui an fata de aceeasi perioada din 2006, in temperare accentuata fata de avansul din primele cinci luni, de 52,2%. Avansul din acest interval a provenit de la cresterile inregistrate din vanzarile de carburanti (+62,5%), in timp ce afacerile din comertul cu autovehicule au urcat cu 37,7%.

Companiile care presteaza servicii de piata populatiei au inregistrat in iunie o cifra de afaceri cu 2,7% mai mica comparativ cu luna iunie 2006. In primele sase luni din 2007, volumul cifrei de afaceri din aceasta activitate a crescut cu 0,4% comparativ cu perioada corespunzatoare a anului trecut, cresteri mari fiind inregistrate in activitatile de hoteluri si restaurante (+29,1%) si spalarea, curatarea si vopsirea textilelor si blanurilor (+21,6 %).

Efectivul salariatilor a fost in luna iunie cu 9.000 persoane mai mare decat in luna precedenta, iar castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.377 lei, in crestere cu 1,2% fata de mai. Rata somajului in raport cu populatia activa civila totala a fost de 4% in luna iunie, in scadere fata de iunie 2006, cand se inregistra o rata a somajului de 5,2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri