Romania va asigura necesarul de lapte pentru industria de profil prin importuri, daca Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) va interzice procesarea laptelui neconform cu normele europene incepand cu luna iulie 2008.
ANSVSA a informat anul trecut ca "unitatile de procesare care corespund din punct de vedere structural si tehnologic cerintelor comunitare pot procesa lapte neconform pana la 30 iunie 2008".

Reprezentantii patronatelor sustin ca aceasta prevedere se poate aplica doar formal, deoarece in Romania nu sunt indeplinite conditiile pentru ca doar laptele conform cu normele europene sa fie procesat. Mai mult, spun procesatorii, utilizarea laptelui neconform ar putea fi acceptata, potrivit negocierilor cu Uniunea Europeana, pana in 2009.

"Aceasta prevedere nu poate intra in vigoare pentru ca nu sunt conditii. Romania trebuie sa beneficieze de intreaga perioada de gratie, pana in 2009, care si asa este scurta. Formal se poate declara ca se utilizeaza doar lapte conform, dar pe fond e o problema de durata, pentru ca doar 20 % din lapte indeplineste cerintele europene", a declarat, potrivit NewsIn, vicepresedintele patronatului din industria laptelui, Ioan Balan.

Potrivit acestuia, principalele probleme din cauza carora nu se pot aplica normele comunitare tin de cantitatea insuficienta de lapte conform care poate fi procurata de pe piata interna, precum si de numarul redus de laboratoare care atesta calitatea laptelui.

"In prezent, exista doar cateva fabrici care detin fluxuri separate, in functie de calitatea laptelui. Mai mult, laboratoarele Directiilor Sanitar Veterinare nu fac fata cererilor pentru analize. In ceea ce priveste centrele de colectare, ele sunt dotate cu racitoare, insa din cauza numarului mare de producatori care livreaza laptele este imposibil sa se colecteze separat", a explicat Balan.

Acesta a precizat ca daca s-ar interzice utilizarea laptelui neconform, unitatile de procesare ar fi nevoite sa-si asigure materia prima din importuri .

"In principiu, solutia ar fi ca perioada de gratie sa fie prelungita pana in 2009, asa cum s-a negociat de fapt cu Uniunea Europeana. Acest exces de zel al Autoritatii Veterinare de a scurta perioada de tranzitie ar putea duce la cresterea importurilor, iar Romania va asigura peste 70 % din materia prima din importuri", a spus Balan.

Dincolo de prelungirea perioadei de tranzitie, potrivit lui Balan, ar trebui sa existe o strategie privind dezvoltarea si sustinerea sectorului.

"Nu exista o politica guvernamentala care sa sprijine acest sector. Ar trebui incurajate formele asociative, investitiile. Daca s-ar fi putut accesa fondurile europene probabil s-ar mai fi miscat lucrurile. Chiar si asa sunt probleme, ca daca mergi la o banca si ceri un credit pentru achizitionarea de utilaje nu discuta nimeni cu tine", a mantionat Balan.

Potrivit datelor furnizate de ANSVSA, in noiembrie 2007, din 966 de unitati din industria alimentara, 316 erau autorizate pentru schimburi comunitare, din care 63 in sectorul lapte si produse lactate. De asemenea, 650 de unitati au obtinut o perioada de tranzitie, pana la 31 decembrie 2009, pentru alinierea la normele europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri