Ritmul de crestere a productivitatii muncii la nivelul intregii economii (17,8%) a fost depasit pentru prima data de cel al castigului salarial (22,6%) in 2007, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Datele INS arata ca intre 2002 si 2006, productivitatea muncii a sporit mai repoede decat salariile, raportat la nivelurile inregistrate in anii anteriori.

Daca rapoartarea se face la o perioada mai mare de timp, respectiv daca baza de calcul este nivelul atins in 2002, datele Statisticii arata, insa, ca ritmul de crestere a productivitatii muncii la nivelul intregii economii l-a depasit pe cel al castigului salarial in toata perioada 2002 - 2007.

INS a inceput din acest an sa calculeze productivitatea muncii pe persoana la nivelul intregii economii, nu numai in functie de sectorul industrial, ca pana acum, iar datele afisate de institut.

Consumul populatiei a contribuit cel mai mult (8%) la cresterea produsului intern brut al Romaniei in 2007, din punct de vedere al utilizarii acestuia, atat ca urmare a ponderii mari de 77% pe care o detine in utilizarea PIB, cat si pe seama majorarii volumului acesteia, arata datele Statisticii.

Alte contributii pozitive la partea de utilizare a PIB, in afara de consumul final individual al gospodariilor populatiei (8%), au avut si formarea bruta de capital fix (7,4%) si consumul final colectiv al administratiilor publice (0,5%), in vreme ce exportul net a tras in jos cresterea economica cu 8,7%, iar variatia de stoc a avut un impact negativ de 1,2%.

Pe partea de utilizare a PIB, cererea interna si-a continuat anul trecut avansul intr-un ritm sustinut, de 13,2% fata de 2006, sustinuta de cresterea consumului individual al populatiei cu 10,2%, iar formarea bruta de capital fix (FBCF) - in care intra investitiile in bunuri durabile - a avansat cu 28,9% in 2007, ritmuri net superioare cresterii PIB, arata datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri