Cifra de afaceri in industrie a crescut, in primul trimestru, cu 1,2% fata de acelasi trimestru al anului trecut, iar comenzile din sector au urcat cu 5,9%, raportat la aceeasi perioada, avansul lunar fiind sustinut de cresteri ale comenzilor pe toate marile grupe industriale, transmite Institutul National de Statistica (INS).
In luna martie, cifra de afaceri din industrie, pe piata interna si pe cea externa, a crescut fata de luna precedenta cu 3,2% si a scazut fata de aceeasi luna din 2007 cu 2,1%.

In primul trimestru al acestui an, comparativ cu T1 din 2007, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 1,2%.
Acum doua luni, fata de februarie, industria extractiva si industria prelucratoare au crescut cu 10,8%, respectiv cu 4,8%. Industria energiei electrice si termice, gaze si apa a scazut cu 7,8%.

Pe marile grupe industriale, cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor intermediare, 8,3%, industria bunurilor de folosinta indelungata, 5,2%, si industria bunurilor de uz curent, 5,1%. Industria energetica si industria bunurilor de capital au scazut cu 2,3%, respectiv 1,4%.

Cifra de afaceri din industrie, in luna martie 2008, fata de martie anul trecut, s-a micsorat cu 2,1%, din cauza scaderilor din industria prelucratoare, 5,0% si din industria extractiva, 0,9%. Pe de alta parte, industria energiei electrice si termice, gaze si apa a crescut cu 20,6%.

Pe marile grupe industriale scaderi ale cifrei de afaceri s-au produs in industria bunurilor de uz curent, 9,2%, industria bunurilor de folosinta indelungata, 7,4%, industria bunurilor de capital, 1,5%, si industria bunurilor intermediare, 0,6%. Industria energetica a crescut cu 10,2%.

In primul trimestru al acestui an, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 1,2%, crestere sustinuta de industria energiei electrice si termice, gaze si apa , care a urcat cu 25,4%. Industria prelucratoare si industria extractiva au scazut cu 2,2%, respectiv cu 0,9%.

Industria energetica si industria bunurilor de capital au crescut cu 15,4%, respectiv cu 13,0%. Scaderi s-au inregistrat in industria bunurilor de uz curent, 11,1%, industria bunurilor de folosinta indelungata, 7,3% si in industria bunurilor intermediare, 0,6%.

In luna martie 2008, comenzile noi din industrie, pe piata interna si pe cea externa, au crescut in termeni nominali fata de luna precedenta, cu 5,2%. Fata de luna corespunzatoare din anul anterior, comenzile noi din industrie au crescut cu 4,3%. In trimestrul intai din 2008, comparativ cu primul trimestru din 2007, comenzile noi din industrie au crescut cu 5,9%.

Comenzile din luna martie, comparativ cu luna precedenta, au fost mai mari cu 5,2%, datorita cresterilor din toate marile grupe industriale. Industria bunurilor de folosinta indelungata a urcat cu 16,1%, industria bunurilor de uz curent, cu 7,1%, industria bunurilor intermediare, cu 6,1% si industria bunurilor de capital, cu 3,1%.

Comenzile in luna martie 2008, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, au crescut cu 4,3%, sustinute de industria bunurilor de folosinta indelungata, care a urcat cu 18,3%, industria bunurilor intermediare, cu un avans de 9,1% si industria bunurilor de uz curent, care a crescut cu 3,8%. Industria bunurilor de capital a scazut cu 2,4%.

In trimestrul I din 2008, comenzile noi din industrie au crescut, pe ansamblu, cu 5,9%, crestere sustinuta de industria bunurilor de folosinta indelungata, 29,3% si industria bunurilor intermediare, 11,8%. Industria bunurilor de uz curent si industria bunurilor de capital au scazut cu 4,7%, respectiv cu 0,7%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri