Potentialul agricol imens al Romaniei este particularitatea care o diferentiaza de alte tari din regiune, a declarat presedintele Fondului European pentru Sud-Estul Europei (EFSE), Klaus Glaubitt, care spera ca guvernul roman sa se implice in finantarea EFSE.
Fondul European pentru Sud-Estul Europei este un parteneriat public-privat, cu sediul in Luxemburg, care acorda finantare pentru intreprinzatorii mici si foarte mici, prin intermediul unor institutii partenere. EFSE are investitii de 67,2 milioane euro in Romania si spera ca in urmatorii trei ani acestea sa creasca cu 50%, pana la peste 100 milioane euro.

Intrebat cum spera sa atinga acest obiectiv, seful EFSE a spus ca fondul va continua sa isi aplice strategia actuala si sa creasca posibilitatile de finantare, extinzand, totodata, publicul-tinta care poate beneficia de creditare.

"Particularitatea care diferentiaza Romania de alte tari din regiune este potentialul sau agricol imens, care poate fi sustinut doar prin imbunatatirea accesului la finantare al micilor intreprinzatori", a explicat Klaus Glaubitt, citat de NewsIn.

"Acum este momentul sa se schimbe strategia de afaceri a institutiilor care pot acorda credite, ca sa se elibereze potentialul economic din regiune", a adaugat presedintele EFSE.

In contextul in care crediul de consum s-a extins foarte mult in Romania, este nevoie de o crestere a imprumuturilor pentru investitii, iar "intreprinderile mici si foarte mici sunt necesare pentru imbunatatirea standardului de viata al populatiei, deci e nevoie sa incepi si sa continui sa faci mici investitii", a spus seful EFSE.

El a reiterat ca Fondul are drept tinta sa sustina mai ales acest tip de firme, atat din sectorul rural, cat si din cel urban.

"Finantarea micilor intreprinzatori duce, de altfel, la o diversificare a riscurilor si ar fi abordarea corecta pentru sectorul bancar, care ar fi, astfel, protejat de pericolul unor credite neperformante masive", a opinat Klaus Glaubitt.
EFSE ar fi "bucuros" sa lucreze cu bancile mari in calitate de parteneri, daca acestea sunt dispuse sa finanteze intreprinderi mici si foarte mici, a mentionat Glaubitt.

Romania are nevoie de "renovare si reconstructie, atat in productie, cat si in servicii si comert", a mai spus seful EFSE, care a atras atentia ca fondul pe care il conduce incearca sa imbine "lucrul pentru oameni cu obtinerea de profit".

"Trebuie sa fim profitabili, ca sa putem satisface investitorii privati, ce reprezinta aproximativ 30% din cele 524 de milioane euro de angajamente prin care este finantat EFSE", a mentionat Glaubitt.

EFSE vrea implicarea Romaniei in finantarea sa, prin Fondul Romano-German

Presedintele EFSE si-a exprimat speranta ca guvernul roman sa se implice in finantarea Fondului European pentru Sud-Estul Europei.

Seful EFSE a precizat ca au existat o serie de discutii cu oficiali de la Ministerul Economiei si Finantelor din Romania despre posibilitatea ca o parte din banii de la Fondul Romano-German pentru sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) sa fie folosita pentru continuarea si intarirea misiunii EFSE in Romania.

"Speram ca guvernul roman sa aprobe ca la finantarea EFSE sa contribuie si Fondul Romano-German, infiintat in urma cu cativa ani, cu fonduri bugetare germane canalizate catre guvernul roman pentru sustinerea IMM-urilor din Romania", a explicat presedintele Fondului European pentru Sud-Estul Europei.

Glaubitt a precizat, de asemenea, ca EFSE nu are preferinte regionale in Romania in ceea ce priveste acordarea de finantare.

"Nu avem preferinte zonale. Dam acces nediscriminatoriu grupului tinta", a spus seful EFSE.
Partenerii prin intermediul carora acorda finantare EFSE sunt, insa, alesi dupa o evaluare detaliata. "Criteriile esentiale de alegere a partenerilor sunt doua: sa aiba un caracter financiar solid si sa fie orientati inspre finantarea grupului-tinta, adica intreprinderi mici si foarte mici", a explicat Klaus Glaubitt.

Intrebat despre alte proiecte ale EFSE, seful fondului a vorbit despre planurile de a acorda credite pentru imbunatatirea eficientei energetice, atat in Romania, cat si in alte tari din regiune, pentru a diminua emisiile de gaze cu efect de sera si a proteja mediul inconjurator.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri