Criza financiara putea fi contracarata prin imbunatatirea transparentei marilor companii si extinderea cadrului de reglementari, a declarat Daniel Daianu intr-o conferinta organizata de Banca Nationala a Romaniei (BNR), cu ocazia prezentarii unui studiu privind criza creditelor, scrie NewsIn.
Un mare viciu al inovatiei financiare este ca a determinat reducerea transparentei si a provocat o ruptura intre cei care ofera resurse financiare si cei care le folosesc, se arata in studiul “Why is financial crysis occuring? How to respond to it?”, realizat de europarlamentarul Daniel Daianu si de Laurian Lungu, de la Cardiff Business School.

Produsele derivate complexe si “un sistem bancar din umbra” sunt principalii factori declansatori ai crizei creditelor.

Dupa cum arata studiul, “sistemul bancar din umbra” (shadow banking system) a pornit de la extinderea marilor banci in zone care nu sunt supuse reglementarilor si supravegherii, a explicat Daniel Daianu.

Acest lucru a facilitat crearea de instrumente financiare derivate complexe, prin care marile corporatii bancare au incercat sa raspandeasca riscul, dar au provocat astfel riscuri sistemice mai mari.

Nevoia de securizare a imprumuturilor a aparut dupa ce creditele s-au ieftinit, au devenit mai disponibile, dar in schimb mai putin transparente.

Astfel, bancile si-au securizat imprumuturile prin produse financiare structurate (SPV-uri), diseminand riscurile.

Inovatia financiara nu este numai o afacere a Statelor Unite, fiind raspandita in toata lumea financiara, se arata in analiza europarlamentarului.

Practic, bancile si-au vandut riscul creditarii grupurilor de investitii, fie prin vanzari directe ale imprumuturilor, fie prin impachetarea imprumuturilor sub forma obligatiunilor.

Acest proces, cunoscut sub numele de securizare, permite bancilor sa isi plaseze imprumuturile ipotecare sub forma obligatiunilor cu imprumut colateralizat(CDO-uri).

Agentiile de rating au depistat cu intarziere apropierea crizei financiare.

In privinta obligatiunilor, agentiile de rating sunt vinovate ca au evaluat instrumentele financiare fara ca investitorul final sa stie ce se ascunde in spatele acestora.

Potrivit lui Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, marile agentii de rating pot evalua doar riscurile de insolvabilitate ale marilor companii, fara sa evalueze si riscurile de lichiditate.

“Agentiile de rating sunt intr-un conflict de interese, pentru ca vand consultanta si rating in acelasi timp”, a explicat Croitoru.

Esecul agentiilor de rating de a depista criza creditelor ipotecare cu grad mare de risc din Statele Unite, a determinat Statele Unite si Europa sa faca primii pasi pentru imbunatatirea legislatiei in vederea monitorizarii performantelor agentiilor, astfel incat ele sa devina responsabile legal pentru evaluarile date.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri