Investitorii spun ca este aproape imposibil sa mai faca afaceri in Bulgaria fara sa dea mita sau sa se confrunte cu mafia, iar unii dintre ei sunt de parere ca situatia din aceasta tara a devenit mai grava decat in Romania, cea mai corupta tara din UE, potrivit clasamentului TI, relateaza Reuters.
"Coruptia este peste tot. Toata lumea o stie, dar nimeni nu reactioneaza", a declarat un investitor, vorbind sub protectia anonimatului. "Daca situatia continua, mai bine imi fac bagajele si merg in alta parte - de pilda, in Romania", a declarat investitorul citat de Reuters.

"Crima organizata si coruptia s-au ingemanat cu statul" in Bulgaria, spune si un diplomat. "In Romania, par sa fie probleme separate, ceea ce face un pic mai usoara combaterea lor", explica el.

Mai multi straini care au afaceri in Bulgaria - explica Reuters - nu vor sa riste vorbind deschis despre coruptie si mentioneaza experienta firmei canadiene Dundee Precious Metals, care a lansat o campanie internationala impotriva coruptiei la nivel inalt si a fost nevoita sa astepte ani de zile pentru obtinerea unor licente.

La ceva mai mult de un an de la aderarea la "clubul baietilor bogati", nou-venita Bulgaria isi vede reputatia ajunsa la cel mai scazut nivel, trasa in jos de esecul sau de a combate criminalitatea si coruptia cronica, scrie Reuters. Economistii spun ca imaginea mediului investitional al Bulgariei si competitivitatea ei sunt afectate in mod negativ din cauza coruptiei.

Coruptia "nu a impiedicat investitiile, dar in mod clar este un motiv de ingrijorare", spune Jon Levy, analist la Eurasia Group. Coruptia "face probabil Bulgaria mai putin competitiva in comparatie chiar si cu alte destinatii din estul Europei", este de parere analistul.

Sofia se mandreste ca in ultimii doi ani a atras anual investitii straine de circa 6 miliarde de euro, dar economistii spun ca ceea ce ingrijoreaza este calitatea si structura investitiilor. Anul trecut, aproape jumatate din fonduri au mers in constructii si afaceri imobiliare, care, potrivit sondajelor, au devenit tintele din piata pentru crima organizata si spalarea banilor.

Odata cu disparitia "stimulentului" pe care il constituia perspectiva de aderare la UE, Sofia si Bucurestiul au fost doborate de "oboseala reformei", comenteaza Reuters. Eforturile lor anticoruptie s-au impotmolit si din cauza decidentilor politici ezitanti, a certurilor politice si a administratiei ineficiente la nivel de stat.

Membri sceptici ai UE se intreaba acum daca a fost o decizie buna de a lasa cele doua tari sa se alature blocului european atat de devreme si fac presiuni asupra Bruxelles-ului de impune sanctiuni impotriva Sofiei, a carei lista de nerealizari este din ce in ce mai lunga, potrivit Reuters, care enumera: mai mult de 150 de asasinate la comanda executate in public in ultimii zece ani, suspiciuni de fraude cu fonduri UE, politisti care impartasesc informatii secrete traficantilor de droguri, niciun oficial de rang inalt nu a fost pus sub acuzare pentru coruptie.

Chiar si candidatul democrat la alegerile prezidentiale din SUA Barack Obama a spus ca orice esec de a combate coruptia si crima organizata ar putea periclita viitoarea cooperare a Bulgariei cu UE, noteaza Reuters.

De asemenea, pe plan intern, moralul cetatenilor este scazut. Bulgarii spun ca si-au pierdut increderea ca in tara lor cu 7,6 milioane de locuitori, cea mai saraca din UE, oficialii corupti si sefii crimei organizate pot fi trimisi prea curand in spatele gratiilor . "Am sentimentul ca traim intr-o tara fara de lege", spune Maria Gheorghieva, profesoara iesita la pensie. "Nu mai am incredere in niciun politician, singurul lor scop este sa se imbogateasca", spune ea.

Sondajele de opinie arata ca deja coruptia a depasit salariile mici in clasamentul celor mai mari probleme, asa cum sunt vazute ele de oameni, iar un sondaj al Bancii Mondiale arata ca 46% dintre companii considera coruptia cel mai serios obstacol in mediul de afaceri.

"Exista o problema cu elita politica in aceasta tara. Este nevoie de oameni noi, curati", spune Rumiana Bacevarova, analist politic la agentia Market Links.

Bulgaria si-a reformat partial sistemul juridic, dar a esuat in incercarea de a-i responsabiliza pe judecatori. A creat institutii anticoruptie, dar a facut prea putin pentru a schimba climatul de impunitate.

Diplomatii si analistii spun ca radacina problemei se afla in legaturile dintre politicieni si magistrati si grupurile criminale, dintre care unele au proliferat chiar din randul fostelor servicii secrete sovietice, ceea ce face ca in Bulgaria coruptia sa devina o provocare mai mare, chiar daca aceasta tara este sub Romania in clasamentul pe 2007 al organizatiei Transparency International (TI), care ia in calcul 180 de tari.

Problemele pe care cele doua tari balcanice le aveau cu sistemul juridic si coruptia erau evidente inainte de a se alatura Uniunii Europene, anul trecut, in ianuarie. Ambelor li s-a promis aderarea in 2007 si Bruxelles-ul a ajuns la concluzia ca a le amana aderarea putea duce la o incetinire si mai accentuata a reformelor. Pe de alta parte, influenta economica din ce in ce mai mare a Rusiei in Balcani a fost un alt motiv pentru a consolida mai curand legaturile lor cu UE, scrie Reuters.

Unii comentatori spun ca numai o continua presiune puternica din partea Bruxelles-ului, combinata cu o abordare de tip "stimulente si sanctiuni", poate face Sofia sa isi indrepte comportamentul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri