Indicele de incredere in economia romaneasca a scazut, in mai, cu 2,7 puncte, de la 105,7 in aprilie la 103, cel mai mic nivel inregistrat din iunie 2007 - cand increderea in economie se plasa la 102,9 puncte- tara noastra inscriindu-se in trendul urmat de majoritatea statelor UE, potrivit Eurostat.
In mai, indicele de incredere in economie a continuat sa scada in randul statelor membre UE, cu 1,3 puncte, pana la 97,7, sub media pe termen lung. In zona euro, increderea in economie a ramas neschimbata, la 97,1 puncte. Douasprezece state UE, printre care si Romania, au indicele de incredere in economie peste media pe termen lung.

Scaderea increderii in economie se datoreaza pesimismului legat de evolutia industriei prelucratoare, a constructiilor si a consumului. Increderea in comertul cu amanuntul (retail) a crescut, in timp ce, in servicii, s-a pastrat acelasi grad de incredere.

Majoritatea statelor UE s-au confruntat, in mai, cu o scadere a increderii in evolutia economica. Un optimism crescut, insa, s-a remarcat in Italia, cu o crestere de 3 puncte, dar insuficienta pentru a aduce indicele de incredere deasupra mediei pe termen lung. O crestere a increderii s-a produs si in Germania, nesemnificativa, insa, de 0,2 puncte.

In Marea Britanie, Franta, Polonia si Spania, pesimismul legat de evolutia economica s-a accentuat cu 5,2 puncte, 3,3, 1,7, respectiv 0,9 puncte. In Franta, indicele de incredere in economie a cazut sub media pe termen lung, pentru prima data din mai 2005 incoace, lasand Germania si Polonia ca singurele state mari ale UE unde increderea se pastreaza peste media indicelui pe termen lung.

Indicele de incredere in economia romaneasca a scazut cu 2,7 puncte, de la 105,7 puncte la 103, nivelul minim al ultimelor 11 luni, pastrandu-se, insa, peste media pe termen lung. Cea mai accentuata scadere, de 3 puncte, s-a produs in servicii, de la 25 la 22 de puncte, si in industrie, de la 2 puncte la -1 punct. In constructii si retail, indicele de incredere a scazut cu doua puncte, de la -1 la -3, respectiv de la 24 la 22 de puncte.

In luna iunie 1996, indicele de incredere in economia romaneasca a atins maximul, de 124,8 puncte. Pe de alta parte, cel mai scazut nivel de incredere s-a inregistrat in iunie 1993.

Indicatorul increderii in economie este format din indicatorul increderii in industrie, in proportie de 40%, indicatorul increderii in servicii, 30%, increderea in consum, 20%, indicatorul de incredere in constructii, 5% si cel al increderii in retail, 5%. Media pe termen lung a indicatorului de incredere in economie - pe perioada 1990-2007 - este 100.

Indicele de incredere in economie se calculeaza in urma raspunsurilor date de managerii companiilor din fiecare stat membru si indica optimismul sau pesimismul mediului de afaceri in evolutia economiei nationale in perioada studiata. Evolutia preturilor, a cursului de schimb, situatia de pe pietele financiare internationale influenteaza perceptia asupra economiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri