Din cele 560.000 de companii active din Romania, 95% se confrunta cu intarzieri in recuperarea datoriilor, a declarat, citat de NewsIn, country manager Coface Romania, Cristian Ionescu.
"In Romania sunt 560.000 de companii active, iar 95% dintre acestea, printre care si Coface Romania, se confrunta cu intarzieri la incasarea platilor" a spus Cristian Ionescu.

Acesta a mai precizat ca intarzierile la plata cu care se confrunta companiile romanesti au termene de 180- 200 de zile, iar cel mai ridicat termen este in agricultura unde acesta poate ajunge pana la 360 de zile. "Societatile din agricultura sunt pe locul trei in ceea ce priveste numarul de insolvente, acesta fiind depasit numai de retailul independent, pe locul unu si comertul cu ridicata pe locul al doilea", a precizat pentru NewsIn country manager Coface Romania.

In privinta creditelor bancare Cristian Ionescu a spus ca 20% dintre acestea au intarzieri la plata, iar 0,14% din cele 20 de procente nu sunt recuperate. "Circa 0,14% este o valoare mica in comparatie cu dobanzile de pe piata", a mai spus Cristian Ionescu in cadrul unui seminar pe tema managementului creantelor.

Conform reprezentantilor Coface o companie care intra in faliment afecteaza cel putin zece furnizori. Conform Legii insolventei pentru a se deschide aceasta procedura o companie trebuie sa aiba creante de cel putin 10.000 de lei sau intarzieri la plata salariilor echivalent cu sase salarii medii pe economie.

Media cifrei de afaceri a agentiilor de colectare a creantelor din Romania este estimata la 11 milioane de euro anual, fiind considerata o piata in crestere insa sub nivelul celei din Polonia unde sunt inregistrate peste 100 de agentii de colectare in timp ce in Romania sunt maxim 20.

"Este greu de estimat la cat se ridica nivelul colectarii creantelor in Romania, insa putem aprecia o piata a agentiilor de colectare creante la 11 milioane de euro anual", a declarat directorul departamentului de colectare creante Coface Romania, Constantin Coman.

Potrivit sursei citate, piata de colectare a ajuns la un nivel de dezvoltare destul de ridicat in Romania si in special datorita principalilor jucatori pe aceasta piata, cum ar fi Coface, Eos Ksi, Kruk sau Credit Express. "Nu puteam spune ca acesta este nivelul maxim de maturitate al pietei avand in vedere ca in Polonia sunt peste 100 de agentii de colectare in timp ce in Romania putem vorbi de maxim 20 agentii de colectare", a mai spus Constantin Coman.

El a adaugat ca in Romania din pacate nu exista o legislatie specifica colectarii de creante insa spera ca in perioada urmatoare, prin aportul Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC), fondata de Coface, Eos Ksi si Creditreform, sa fie puse in aplicare norme si regulamente asa cum exista in Europa. "Cadrul in care ne desfasuram activitatea este unul legal si legile aplicabile, in special pentru actiunile in instanta, sunt reglementate de norme bine puse la punct", a precizat directorul departamentului de colectare creante Coface Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri