Coface ar putea ridica monitorizarea negativa a ratingului Romaniei, in conditiile in care rezultatele bune inregistrate in primul trimestru se vor mentine in continuare.

"In conditiile mentinerii rezultatelor bune inregistrate in primul trimestru al anului, putem anticipa o ridicare a supravegherii negative a Romaniei, de la A4- la A4. Insa pana la acel moment, trebuie urmarite presiunile inflationiste determinate de scumpirea utilitatilor si a carburantilor de la 1 iulie si, de asemenea, o posibila crestere a volumului importurilor", a declarat Andreea Crainic, managerul de risc al subsidiarei din Romania a Coface Austria Kreditversicherung, potrivit NewsIn .

Ea a subliniat ca, desi Romania a inregistrat in primul trimestru o crestere economica peste asteptari, de 8,2%, avansul produsului intern brut (PIB) nu este singurul indicator care se ia in calculul rating-ului de tara.

Puncte slabe ale Romaniei: inflatia si deficitul extern

Romania inregistreaza probleme la alte capitole, cum ar fi accentuarea inflatiei si adancirea deficitului de cont curent, adevarate puncte slabe ale tarii, in opinia analistului Coface.

"Rating-ul de tara subliniaza tendinta generala de dezvoltare a unei tari si, in acest sens, pentru o imbunatatire a ratingului de tara este nevoie de o imbunatatire a unui ansamblu de factori macroeconomici intercorelati", a explicat Crainic.

Analistul Coface a precizat ca o crestere a consumului nu are efecte negative numai asupra inflatiei, afectand si balanta comerciala, iar deficitul de cont curent are ca sursa principala tocmai dezechilibrul balantei comerciale.

"Romanii consuma din ce in ce mai mult din import si este ingrijoratoare cresterea acestui consum, mai ales la produsele de baza, care ar putea fi usor acoperite din productia interna", a mentionat Crainic, care pus aceasta tendinta si pe seama esecului modernizarii agriculturii romanesti.

"In aceste conditii este greu de rezistat in competitia cu produsele din import. Totusi, in primul trimestru se observa o imbunatatire a situatiei si ne putem astepta la o temperare a cresterii deficitului de cont curent", a adaugat analistul Coface.

Inrautatire a comportamentului de plata al firmelor

Crainic a explicat ca si comportamentul de plata al companiilor din Romania s-a inrautatit in primele luni ale acestui an, in ton cu evolutia internationala.

"Avand in vedere faptul ca ratingul de tara Coface este putin diferit de ratingul acordat de alte agentii, tinand cont si de mediul de business, noi am observat in primele cinci luni ale acestui an o inrautatire a comportamentului de plata al companiilor", a spus managerul de risc al Coface.

Astfel, la nivel mondial, incidentele de plata au crescut cu 45%, potrivit datelor Coface.

"In Romania, desi influentele mediului international nu au fost atat de pregnante, se poate observa, de asemenea, o evolutie negativa a comportamentului de plata al companiilor. Astfel, s-au inmultit intarzierile la plata, mai ales in domenii precum IT, industria carnii, agricultura si retail", a precizat Crainic.

Puncte forte: investitii straine mari, datorie publica redusa

Romania are insa si anumite puncte forte, cel mai important fiind, in opinia analistului de la Coface, volumul in continuare ridicat de investitii straine, ca urmare a atractivitatii ridicate a pietei romanesti.

"Investitiile straine din primul trimestru au crescut cu 27,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, Coface estimand pentru acest an un volum al investiilor straine de 8 miliarde euro", a aratat Andreea Crainic.

"De asemenea, datoria publica a Romaniei este una din cele mai scazute din zona, reprezentand 13% din PIB, comparativ cu 66% in Ungaria, 65% in Franta si Germania, 94,5% in Grecia sau recordul european al Italiei, de peste 100%", a mai spus analistul.

In conditiile cresterii preturilor la combustibili, Coface se astepta la o noua accentuare a inflatiei anuale, care ar putea ajunge la 9% in luna iulie.

"In conditiile in care si gazele se vor scumpi cu 18%, ne putem astepta si la o inflatie mai mare de 9%. Scumpirea combustibililor a generat implicit scumpirea bunurilor de consum. Varful cresterii preturilor va fi inregistrat in luna iulie, deoarece efectele scumpirii petrolului nu s-au facut resimtite inca pe deplin in costurile produselor de larg consum", a estimat analistul Coface.

"Chiar si in an electoral, o noua crestere a pensiilor si a salariilor din sectorul public ar fi o greseala din partea guvernului, punand in pericol echilibrul macroeconomic si asa fragil", a mai spus Crainic.

Nevoie de confirmare a evolutiilor pozitive pentru un rating mai bun

Analistul Coface a explicat ca agentiile de rating reactioneaza relativ rapid la schimbari negative ale mediului macroeconomic, in sensul reducerii unui rating de tara, iar an ceea ce priveste schimbarile pozitive, acestea nu vor duce imediat la cresterea rating-ului de tara deoarece este nevoie sa se probeze ca nu este o schimbare conjuncturala, ci de o tendinta stabila de imbunatatire a mediului macroeconomic, dovedita in timp.

"In cel mai bun caz, daca parametrii macroeconomici ai Romaniei raman la fel de favorabili ca in prima jumatate a anului 2008, atunci Coface va putea ridica monitorizarea negativa a ratingului, anuntand un rating de tara A4 pentru Romania", a spus Andreea Crainic.

La sfarsitul lunii ianuarie Coface a anuntat ca mentine ratingul de tara 'A4-' acordat Romaniei, in contextul dezechilibrelor in crestere ale economiei romanesti si turbulentelor de pe pietele externe.

Compania coborase, in octombrie 2007, ratingul Romaniei de la 'A4' la 'A4-', motivandu-si decizia prin vulnerabilitatea leului, cresterea datoriilor in valuta din sectorul privat si incetinirea reformei din cauza instabilitatii politice.

In decembrie 2004, Coface a acordat Romaniei un rating de tara 'B', dupa care, in iunie 2005, acesta a fost ridicat la 'B+', iar in decembrie 2005 a trecut pragul la 'A4'.

Un rating de nivelul 'A4' denota un istoric al platilor mediu, ce se poate inrautati din cauza unui mediu economic si politic ce se deterioreaza.

Ratingul de tara acordat de Coface indica in ce masura capacitatea de plata a companiilor dintr-o tara este afectata de perspectivele politice, financiare si economice ale statului respectiv si masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata pentru companiile dintr-o anumita tara.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri