Luna trecuta, leul a reusit o crestere de 0,5 la suta in fata euro, cursul coborand de la 3,6217 la 3,6050 lei. In schimb, dolarul a castigat 2,1 la suta, el urcand de la 2,9278 la 2,9891 lei, la aceasta contribuind evolutia paritatii euro/dolar pe pietele internationale.
Moneda unica nu a iesit in iunie din culoarul 3,6 3,63 lei, valori care au insotit-o inca din aprilie. Schimbarile zilnice s-au rezumat, in general, la cateva zeci de unitati, la aceasta evolutie contribuind, din plin, BNR, care a intervenit de fiecare data atunci cand pragul de 3,6 lei a fost amenintat.
Interventiile nu au avut insa amploarea din primul trimestru, valul de "bani fierbinti" care era asteptat sa intre in tara dupa liberalizarea de cont neaparand. Din contra, scaderea dobanzilor si stabilitatea cursului au determinat o plecare a unei parti din fondurile speculative care intrasera in piata in anii precedenti.
Majoritatea analizelor indica o apreciere a monedei nationale, care ar trebui sa urce spre pragul de 3,55 lei/euro. Aceasta evolutie este necesara pentru a oferi BNR si Executivului o parghie prin care sa controleze preturile, tinta de inflatie schimbandu-se, deja, de la 7 la 7,5 la suta.
Dolarul a revenit in iunie, dupa sase luni, peste pragul de 3 lei, atingand un maxim de 3,0012 lei. Fluctuatiile zilnice ale monedei americane au fost mult mai ample, la aceasta contribuind evolutia paritatii euro/dolar. Cursul monedei verzi se va mentine in jurul pragului de 3 lei, existand insa un mare potential de crestere.
Vinerea trecuta, euro a coborat de la 1,2097 la 1,1931 dolari, cel mai scazut nivel al ultimelor 13 luni, ceea ce a deschis drumul monedei americane spre pragul de 1,18 dolari.
Cu toate acestea, pretul unciei de aur, stabilit pe London Bullion Market, a continuat si vineri sa se mentina in jurul pragului de 435 dolari
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri