Economia romaneasca a crescut in prima jumatate a acestui an intr-un ritm peste asteptari, de 8,8%, ca urmare a contributiei semnificative a serviciilor si mai ales a constructiilor, care si-au continuat boom-ul din ultimii doi ani, arata datele publicate de Statistica.
Astfel, activitatea din constructii a crescut in primul semestru cu 33,3% fata de aceeasi perioada din 2007,in timp ce valoarea adaugata din servicii a avansat cu 7,6%. Industria a marcat o crestere semestriala ceva mai redusa, de 5,8%, in timp ce agricultura si-a marit volumul de activitate intr-un ritm mult mai scazut, de doar 2,6%.

Volumul impozitelor nete pe produs a crescut in primul semestru cu 9,3% fata de acelasi interval din 2007, arata NewsIn.

"In privinta agriculturii, cresterea productiei vegetale nu este demna de relevat in perioada analizata, deoarece recoltarea masiva incepe abia la sfarsitul semestrului I", a declarat presedintele Institutului National de Statistica (INS), Vergil Voineagu.

Datele Statisticii arata ca, in prima jumatate a acestui an, la cresterea economica record au contribuit in special serviciile, care au adus 3,8% din avansul produsului intern brut (PIB) de 8,8%, urmate de constructii (2,2%), industrie (1,6%), impozite nete pe produs (1,1%) si agricultura (0,1%).

Avansul mai rapid din ultimii ani al serviciilor si constructiilor au schimbat structura de formare a PIB-ului Romaniei. Astfel, serviciile si-au sporit ponderea in PIB de la 48,3% in prima jumatate a anului 2002 la 50% in primul semestru din 2008, in timp ce constructiile au ajuns sa cantareasca 8,1% din PIB in perioada ianuarie-iunie 2008, fata de 4,4% din PIB in acelasi interval din 2002, a precizat Voineagu.

In schimb, industria si-a micsoarat ponderea in PIB de la 30,7% in semestrul I din 2002 la 26,5% in prima jumatate a acestui an, iar agricultura a ajuns la o pondere de 3,6% din PIB.fata de 5,8% in primul semestru din 2002.

Produsul intern brut (PIB) a fost de 195,8 miliarde lei (53,3 miliarde euro) in primul semestru din acest an, in crestere cu 8,8% fata de perioada similara din 2007, avansul economic anual in trimestrul II fiind de 9,3% - ambele recorduri ale perioadei postrevolutionare, arata estimarile INS,publicate in 1 septembrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri