Salariile profesorilor vor creste de la 1 martie cu o treime din majorarea de 28% anuntata, luni, de premier, urmand ca diferenta de doua treimi sa fie alocata de la 1 septembrie, cel mai mult avand de castigat cei cu salarii mici, a declarat ministrul Educatiei, Anton Anton.
"De cea mai mare crestere a veniturilor vor beneficia cadrele didactice din invatamantul preuniversitar cu un salariu de 640 lei. Ne-am propus ca salariile preparatorilor sa ajunga la nivelul asistentilor anul viitor, pentru ca mi se pare anormal ca aceia care intra in mediul universitar sa castige atat de putin", a spus Anton.

El a adaugat ca "daca nu am acorda aceste majorari salariale, debutantii din invatamantul preuniversitar si cel universitar ar fi absorbiti de mediul privat".

Ministrul Educatiei a tinut sa precizeze ca salariile profesorilor universitari vor fi inghetate anul viitor, intrucat salariile acestora sunt deja la un nivel ridicat.

Ministrul Muncii a declarat ca in urma ordonantei de urgenta de majorare a salariilor din sistemul de invatamant, de cresterea maxima cu 28% vor beneficia cadrele didactice cu salarii de 640 lei, urmand ca acestia sa primeasca, in 2009, aproape 180 lei in plus, informeaza NewsIn.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca salariile cadrelor didactice vor creste diferentiat, cu pana la 28%, in doua trepte, de la 1 martie si, respectiv, 1 septembrie 2009, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate, luni, de Executiv. In medie, aceasta majorare diferentiata presupune cresterea fondului total de salarii cu 10%.

Cadrele didactice din trei federatii sindicale, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Federatia Educatiei Nationale (FEN) si Federatia Alma Mater, au facut greva de avertisment, ieri, intre orele 12:00 si 14:00 si au pichetat Palatul Parlamentului, pentru a protesta, astfel, fata de ordonanta prin care guvernul vrea sa amane aplicarea legii de majorare cu 50% a salariilor profesorilor. Federatia "Spiru Haret", ai carei membri au facut greva de avertisment pe 3 noiembrie, s-a declarat solidara cu protestele, insa nu face greva.

Dupa anuntul de luni seara al premierului, sindicalistii din educatie au anuntat ca nu renunta la greva generala. In cazul in care legea de majorare cu 50% a salariilor nu va fi aplicata, sindicatele din invatamant ameninta ca vor declansa, pe 18 noiembrie, greva generala pe termen nelimitat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri