Noul executiv de dupa alegeri va trebui sa creasca in 2009 toate taxele, inclusiv cota unica, la nivelul de 19%, pentru a face fata crizei care va afecta economia romaneasca, in conditiile diminuarii productiei si a cresterii somajului, au declarat surse din BNR, citate de NewsIn.
Potrivit reprezentantilor BNR, deficitul bugetar se va apropia de sau chiar va depasi 3% din PIB in 2008.

"Vom solicita o crestere a nivelului taxelor in 2009, cel mai probabil la 19%, pentru ca va fi aproape imposibil sa mai mentinem deficitul bugetar sub 3% din produsul intern brut, din cauza crizei economice care va afecta Romania si a cresterii cheltuielilor bugetare", au precizat, pentru NewsIn, surse din banca centrala.

In prezent, cota unica din Romania este de 16%, iar o eventuala majorare la 19% ar duce-o la nivelul celei din Slovacia, tara care va intra in zona euro de la 1 ianuarie 2009.

Potrivit calculelor bancherilor centrali, se impune, de asemenea, cresterea impozitului pe terenuri si pe cladiri, iar introducerea taxelor pe terenurile agricole, la nivelul tarilor UE, ar putea ajuta la reformarea agriculturii.
"Foarte multi dintre cei care nu-si lucreaza terenurile vor fi nevoiti sa vanda si astfel se va ajunge la comasarea terenurilor", au explicat reprezentantii BNR.

Analistii avertizeaza ca scaderea productiei, coroborata cu cresterea somajului, va avea un impact semnificativ asupra bugetului in 2009, prin reducerea incasarilor si majorarea cheltuielilor sociale.

Analistul economic Ilie serbanescu mizeaza tot pe o modificare a cotei unice si spune ca este nevoie de o "revolutionare a sistemului fiscal, pentru a incuraja dezvoltarea economica si a descuraja consumul".

"Noul guvern ar trebui sa mareasca si cota unica si TVA-ul, iar modificarea cotei unice este foarte simpla, pentru ca nu exista cota unica in Romania. Nu poti spune ca revii la impozitarea regresiva daca schimbi cota unica de impozitare. In plus, ar trebui eliminat impozitul pe dobanzi, pentru incurajarea economisirii", a spus Serbanescu, citat de NewsIn.

Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, nu exclude si o crestere a TVA, pe langa majorarea cotei unice de impozitare, in 2009.

"La cum arata situatia in acest moment, cu presiunea foarte mare pe deficit si in contextul economic international, este inevitabila cresterea unei taxe importante precum cota unica sau TVA-ul. Nu poti lasa ca deficitul bugetar sa treaca de 3% din PIB, in 2009, pentru ca nu-l poti finanta. Trebuie sa se tina totusi cont si de faptul ca o crestere a taxei pe valoarea adaugata ar aduce un risc mare legat de inflatie", a declarat Dumitru.

Analistul economic Matei Paun sustine ca este inevitabila o crestere a taxelor, in conditiile in care "in acest an o sa avem un deficit de 3% pana la 4% din PIB".

"Avand in vedere ca Romania are una din cele mai mici taxari din Europa, cred ca impozitarea pe consum ar trebui regandita. Este posibil ca alcoolul, tutunul, aparatele electrocasnice si produsele de lux sa se scumpeasca foarte mult ca urmare a cresterii semnificative a taxelor", a mai spus Paun.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri