BNS si Cartel Alfa renunta la pretentiile salariale, dar solicita guvernului masuri urgente de atragere a fondurilor europene, care ar putea genera 150.000 de noi locuri de munca in infrastructura in 2009, au declarat reprezentantii confederatiilor sindicale.
"Nu putem vorbi de majorari salariale in contextul crizei economice, pentru ca am putea ajunge in situatia de a avea salarii foarte mari, dar care nu pot fi platite. Important este ca noul guvern sa se axeze pe atragerea de fonduri europene, care ar putea asigura crearea de noi locuri de munca", a declarat vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, citat de NewsIn.

Liderul sindical a adaugat ca, in cazul in care Romania ar atrage in acest an 2,5 miliarde euro, s-ar putea asigura 150.000 de noi locuri de munca si ar putea fi revitalizate industriile cimentului si metalurgica, astfel incat sa produca peste capacitatea din 2008.

"In conditiile in care industria cimentului ar produce mai mult decat anul trecut, ar genera noi locuri de munca, si nu disponibilizari ca in acest moment, iar combinatele din industria metalurgica, cum sunt cele de la Hunedoara, Galati, Roman si Iasi, care au anuntat cateva mii de disponibilizari, si-ar putea mentine angajatii", a explicat Dandea.

La randul sau, vicepresedintele BNS, Ovidiu Jurca, a declarat, pentru NewsIn, ca incheierea unui acord social tripartit intre guvern, sindicate si patronate ar putea urgenta atragerea fondurilor europene prin generarea de noi proiecte de infrastructura, iar o parte din bani ar putea fi folositi si pentru recalificarea profesionala a celor care sunt disponibilizati din industrie.

Pe de alta parte, reprezentantul BNS a adaugat ca, incheierea unui acord social cu guvernul implica obligatia reprezentantilor executivului de a modifica unele legi, astfel incat grevele legale sa nu mai poata atrage raspunderea materiala a celor responsabili de declansarea acestora.

"Totodata, dorim inlesnirea procesului de declansare a grevelor, astfel incat sa nu mai existe situatii, ca in acest moment, in care un functionar public din cadrul unei directii judetene de munca sa poata amana inregistrarea conflictului de munca", a mai spus Jurca. O alta cerere importanta pe lista sindicatelor este urgentarea legii salarizarii unitare in sistemul bugetar.

Liderii principalelor confederatii sindicale si cei ai patronatelor discuta la aceasta ora cu ministrul Muncii, Marian Sarbu, ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea si ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Oprea, cu privire la masurile de combatere a efectelor crizei economice si posibilitatea incheierii unui acord social pentru urmatorii patru ani de guvernare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri