Fostul ministru al muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca, de fapt, OUG 230/2008, interzice cumulul dintre pensie si orice venituri din exercitarea unei functii remunerate, astfel ca solutia propusa de premierul Emil Boc, realizarea conventiilor civile, nu rezolva situatia.
Mariana Campeanu a apreciat ca Ordonanta de urgenta a Guvernului a fost facuta "pe genunchi, fara consultarea specialistilor" si a explicat ca sintagma folosita, anume "venituri din exercitarea unei functii remunerate" inseamna ca orice forma de plata reprezinta astfel de venituri. Din acest motiv, a continuat ea, nu se pot face angajari nici pe drepturi de autor, nici prin conventie civila.

Cat priveste un ordin comun al ministrilor Marian Sarbu si Gheorghe Pogea pentru a lamuri sintagma, Campeanu spune ca acesta nu poate sa modifice legea. "Orice ordin al ministrului nu poate sa schimbe continutul unei legi, a unei OUG", a precizat ea, potrivit NewsIn.

La randul ei, vicepresedintele PNL Norica Nicolai a mentionat ca notiunea de venit este cea reglementata in Codul fiscal, astfel ca "nu poti sa dai o alta interpretare prin norma interna decat cea data prin lege". "Orice este venit", a subliniat ea.

Atat Nicolai, cat si Campeanu au precizat ca situatia eliminarii anumitor categorii care au pensii foarte mari si beneficiaza si de salariu s-ar fi putut reglementa prin norme interne specifice fiecarui minister in parte, prin organigrama, prin statutul functionarilor publici, printr-o lege coerenta a salarizarii, precum si prin managementul intern al institutiilor.

Campeanu si Nicolai au mentionat ca prin conventii civile si drepturi de autor scad contributiile sociale, astfel ca se creeaza o bresa in sistemul public. "La buget nu vor mai intra contributii, vor incalca norme europene care cer prelungirea varstei de pensioare", a subliniat fostul ministru al muncii. "Pensia este un drept fundamental, nimeni nu te poate obliga sa renunti la el", a adaugat ea.

Pe de alta parte, Norica Nicolai a comentat ca, prin adoptarea Codului muncii in perioada 2003-2004, s-au eliminat conventiile civile, aceasta forma de angajare fiind prevazuta acum doar de Codul civil.

Guvernul Boc a adoptat, la finele anului trecut, o Ordonanta de Urgenta potrivit careia nimeni nu mai poate beneficia simultan de pensie si salariu de la o institutie de stat.

Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial pe 4 ianuarie si prevede, la art. 2 alin. 3, ca pensionarii pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala cu exceptia celor obtinute din exercitarea unor functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale.

Ordonanta 230/2008 a fost publicata in Monitorul Oficial in ziua de 4 ianuarie, iar persoanele care intra sub incidenta acestei legi trebuie sa decida daca raman cu pensia sau cu salariul in termen de 15 zile.

Demnitarii alesi pot cumula pensia cu salariul, cadrul legal fiind Constitutia Romaniei, care nu poate fi modificata, iar actorii, profesorii si medicii pensionari pot lucra in continuare, urmand sa fie platiti in baza conventiilor civile si a drepturilor de autor, a declarat premierul Emil Boc.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri