Coface estimeaza o incetinire a cresterii economice la 2% in Romania in acest an, in conditiile in care comertul exterior se va reduce, arata datele publicate de companie.
Estimarea Coface este usor mai optimista decat cea a Comisiei Europene, publicata luni, care indica o crestere a economiei romanesti cu doar 1,75% in acest an, fata de 7,8% in 2008, insa este sub nivelul de 2,5% pe care mizeaza Guvernul.

Astfel, Coface prognozeaza pe o reducere a exporturilor romanesti la 49,7 miliarde dolari in acest an, de la 51,9 miliarde dolari in 2008, dar si o comprimare a importurilor, la 72 miliarde dolari, de la 80,4 miliarde dolari anul trecut.

Scaderea comertului exterior va avea ca efect o restrangere a deficitului de cont curent pana la 10,5% din produsul intern brut (PIB), de la 13,3% din PIB in 2008, estimeaza Coface.

In acelasi timp, deficitul bugetar va fi redus la 2,1% din PIB, de la circa 5,3% din PIB in 2008. Totusi, datoria externa a Romaniei, din care cea mai mare parte este privata, va creste la 57,9 miliarde dolari in 2009, de la 51,7 miliarde dolari anul trecut.

Incetinirea economica va calma si inflatia in acest an, pana la o medie anuala de 6,3%, fata de 7,9% in 2008. Serviciul datoriei externe va urca la 19,5% din exporturi in 2009, de la 15% in 2008, iar rezervele valutare ale Romaniei vor acoperi 4,6 luni de importuri, mai prognozeaza Coface.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri