Romania nu va primi imediat banii de la Fondul Monetar International (FMI), pentru ca potrivit procesului de acordare, scrisoarea sa de intentie ar urma sa fie analizata de conducerea FMI pe la inceputul lunii mai, a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
"Este un proces putin mai lung. Dupa ce aceasta scrisoare de intentie va fi acceptata de autoritati, va fi remisa conducerii FMI si comisarului Almunia, dupa care exista o perioada de 4-6 sapamani in care urmeaza aprobarile necesare si probabil la inceputul lui mai va fi discutat in board-ul FMI", a explicat joi seara reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, informeaza NewsIn.

Banii de la Banca Modiala se duc in exlcusivitate pentru acoperirea deficitului bugetar. Banca Mondiala o sa puna niste conditii de reforme structurale, iar una dintre acestea vizeaza intarirea administratiei fiscale si imbunatattirea previziunii bugetar-fiscale.

Punerea in aplicare a unei astfel de cereri implica si continuarea procesului de restructurare a ANAF, adica o imbunatatire a modului prin care se colecteza banii la bugetul de stat.

Cat priveste posibilitatea reducerii numarului de bugetari, Tanasescu a precizat ca "nu va fi o conditie expresa, dar va fi una de diminuare treptata intr-o perioada de 2-3 ani de zile a fondului de salariu".

Potrivit unor surse guvernamentale, Guvernul va imprumuta de la FMI si de la Comisia Europeana 18 miliarde euro, banii urmand sa fie trasi in primii doi ani, in transe trimestriale egale.

In aceasta perioada de doi ani, Romania nu va trebui sa ramburseze nimic si va plati ulterior, timp de trei ani, doar dobanzile pentru sumele trase. Abia dupa acesti cinci ani, Romania va trebui sa ramburseze sumele trase, avand la dispozitie alti doi ani pentru returnarea imprumutului.
Marti, surse guvernamentale au precizat, pentru NewsIn, ca ultima suma luata in calcul de Romania pentru un imprumut extern de la FMI, CE si institutiile financiare internationale precum Banca Mondiala este de circa 18 miliarde euro, din care aproximativ 13 miliarde euro ar urma sa vina de la Fond.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri